Κορονοϊός Αττικής

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μπορεί να εμφανίζει βελτίωση, με σταδιακή μεν σταθερή δε μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, υπάρχει όμως ένας παράγοντας που κρατά σε συναγερμό τους λοιμωξιολόγους: το ιϊκό φορτίο της Αττικής το οποίο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν ακολουθεί την γενική τάση αποκλιμάκωσης.

Οι αναλύσεις στα λύματα της Αθήνας δείχνουν ότι το ιικό φορτίο στο λεκανοπέδιο παραμένει σταθερό και δεν έχει εμφανίσει μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει αύξηση αλλά δεν υπάρχει και μείωση, αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί καθώς αν δούμε απότομη αύξηση όπως συνέβη τον Οκτώβριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει», δήλωσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αυτό που μπορούμε να δούμε από τα λύματα είναι ότι πάνω από τα μισά κρούσματα, θα πρέπει να είναι ασυμπτωματικιοί. Εμείς κάνουμε υπολογισμό προβλεπόμενων φορέων. Αυτός ο επιπολασμός που μπορούμε να  υπολογίσουμε είναι ότι στην Αττική έχουμε περίπου 20.000 φορείς», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Θωμαϊδης από τη στιγμή που κάποιος μολυνθείς μπορεί να δώσεις ίχνος στο αποχετευτικό σύστημα μέσα σε λίγες ώρες ή το πολύ μέχρι 2 μέρες θα είναι ενεργός φορέας, αρά τα ευρήματα απεικονίζουν τι γίνεται περίπου την ίδια στιγμή.

Υγειονομική επφυλακή στο κέντρο της Αθήνας

Την ανησυχία για του για την Αττική εξέφρασε και ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.

«Είμαστε σε μια σταθεροποίηση της επιδημίας στην Ελλάδα με την έννοια ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 5000 ενεργά κρούσματα και στην Αττική είναι τα μισά».

«Έχουμε συνθήκες υψηλής υγειονομικής επιφυλακής στο κέντρο της Αθήνας» πρόσθεσε και τόνισε:

«Δεν τελειώσαμε, δεν χαλαρώσαμε, πρέπει να προσέχουμε είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω στον κόσμο. Είναι ακόμη εδώ η πανδημία, πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες ακόμα. Αν περάσουμε και τον Μάρτιο θα μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα με ασφάλεια. Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος» περιέγραψε.

Η ανησυχία για τρίτο κύμα

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος του κορονoϊού στην Ελλάδα.

«Αυτές τις ημέρες ξέσπασε τρίτο βίαιο κύμα στην Ιαπωνία. Και η σταθερότητα είναι επικίνδυνη. Κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρίτου κύματος στην Ελλάδα. Όλες οι χώρες κλείνουν και εμείς ανοίγουμε, πρέπει να το βλέπουμε αυτό και να είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε μια χαρά σε σχέση με άλλες χώρες που μπαίνουν τώρα σε lockdown και αυτό είναι επίτευγμα όλων μας» δήλωσε.

Πηγή: economico.gr