εστίαση μέτρα

Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού και ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα αυξάνουν καθημερινά και στη χώρα μας, η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τον «γρίφο» που της θέτει η πανδημία: πώς θα διαφυλαχθεί καλύτερη η δημόσια υγεία και, ταυτόχρονα, δεν θα πληγεί ο τουρισμός, εσωτερικός και εξωτερικός.

Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους

Καθώς, λοιπόν, έχουμε ήδη μπει στην τουριστική high season και τα περιστατικά όπως αυτό της Ίου με τα πολλά κρούσματα αυξάνονται, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί το άνοιγμα των κλειστών χώρων –σήμερα δεν επιτρέπεται ακόμα η χρήση τους– μόνο για εμβολιασμένους.

Σε αυτήν την περίπτωση ο διαχωρισμός μεικτών και αμιγών χώρων που ανακοινώθηκε στο τέλος Ιουνίου δεν θα ισχύσει, καθώς όλοι οι κλειστοί χώροι θα είναι αμιγείς, δηλαδή αποκλειστικά για εμβολιασμένους πελάτες. Ο επιχειρηματίας θα έχει το δικαίωμα να διαθέτει ελεύθερα τον ανοιχτό χώρο και να φιλοξενεί και πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι ενδείξεις από την κυβέρνηση

Για το σενάριο αυτό φαίνεται ότι προϊδέασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία σημείωσε ότι «η πανδημία δεν είναι μία γραμμική, αλλά μία δυναμική κατάσταση» και πρόσθεσε πως «έχει ανακοινωθεί το πλαίσιο για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης και διασκέδασης, αλλά «σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν τα επίκαιρα δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, φάνηκε να ενισχύει το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι «όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούν να κάτσουν με την παρέα τους σε εξωτερικούς χώρους, δεν είναι απαραίτητο να πάνε σε εσωτερικό χώρο, καλοκαίρι είναι, δεν είναι και του θανατά να καθίσουν σε εξωτερικό χώρο».

Οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι καταστηματάρχες εμφανίζονται προβληματισμένοι ως προς το μέτρο αυτό. Για παράδειγμα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ηλίας Μαμαλάκης σημείωσε ότι ο διαχωρισμός σε αμιγείς και μεικτούς χώρους στην εστίαση προκάλεσε «πονοκέφαλο» στους εστιάτορες. «Έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την κατηγορία στην οποία επρόκειτο να ανήκει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης και στην συνέχεια θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τους πελάτες και τις διαμαρτυρίες τους». Ο ίδιος εξέφρασε την προτίμηση του να υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι στο εστιατόριό του.

Άλλοι, πάλι, τάσσονται κατά του μέτρου, αν και παραδέχονται ότι το νέο «κύμα» της πανδημίας τους προβληματίζει και τους ανησυχεί. Ωστόσο, αναμένουν και αυτοί να δουν τι μέλλει γενέσθαι με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ώστε να χαράξουν την πορεία τους μέσα σε ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr