Πάνω από τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα βρίσκονται τα κυβερνητικά στελέχη, παρακολουθώντας τις διακυμάνσεις των κρίσιμων μεγεθών, προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ίσως και Πέμπτη οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ως την Τετάρτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα έχει αναλύσει την επίδραση του lockdown στην πορεία της πανδημίας και θα έχει καταλήξει και σε κάποιες προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, οπότε και τα στοιχεία αυτά θα σταλούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και το επιτελείο του θα καταλήξουν σε ένα σχέδιο για τη σταδιακή άρση του lockdown, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας την ερχόμενη Πέμπτη, όπως είχε κάνει και με την παράταση της καραντίνας ως τις 7 Δεκεμβρίου.

Τα μεγάλα ερωτηματικά

Παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία της Δευτέρας άφησαν χαραμάδα αισιοδοξίας, η κυβέρνηση φέρεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, με τις πληροφορίες να θέλουν το lockdown να διαρκεί ως τις 14 Δεκεμβρίου, με τα σχολεία και την εστίαση να παραμένουν τα μεγάλα ερωτηματικά ως αυτή την ώρα.

Όσον αφορά στο ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων, πληροφορίες από την Επιτροπή φέρουν τους ειδικούς να είναι διχασμένοι και, πλέον, τα σενάρια φέρουν το άνοιγμά τους να προσδιορίζεται μετά την περίοδο των γιορτών, χωρίς πάντως να υπάρχει ακόμα σαφής και ξεκάθαρη εισήγηση.

Και μήνυμα Μητσοτάκη

Πολύ πιο δύσκολη είναι η εξίσωση για την εστίαση, η οποία θεωρείται ως κατεξοχήν χώρος υπερμετάδοσης του ιού, ενώ το λιανεμπόριο ίσως ανοίξει πιο γρήγορα υπό αυστηρές, πάντα, προϋποθέσεις και κανόνες για να αποφευχθούν απρόοπτα.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται σχεδόν βέβαιο και ένα νέο μήνυμα Μητσοτάκη προς τους πολίτες, ενδεχομένως και την προσεχή Παρασκευή, όπου ο πρωθυπουργός θα εξηγεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση της καραντίνας αλλά και τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει σωστά και να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.

Το «κακό» σενάριο

Από εκεί και πέρα, στην περίπτωση που τα στοιχεία και οι κρίσιμοι δείκτες δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες των λοιμωξιολόγων και της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η καραντίνα να πάει πίσω για ακόμα μία εβδομαδά και να αρθεί στις 21 Δεκεμβρίου, αν και αυτό θεωρείται ως το «κακό» σενάριο.

Πηγή: economico.gr