Κορονοϊός βόρεια Ελλάδα

Δραματική είναι πλέον η διασπορά του κορονοϊού στην βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο της πανδημίας την Θεσσαλονίκη και με τον ρυθμό μετάδοσης να μην δείχνει τάση ανάσχεσης παρά το lockdown που βρίσκεται ήδη σε ισχύ εδώ και δύο εβδομάδες.

Η έκρηξη του κορονοϊού φέρνει σε οριακό σημείο το σύστημα Υγείας, με τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να ασφυκτιούν από την Λάρισα έως την κεντρική Μακεδονία.

Στην Θεσσαλονίκη, το χθεσινοβαδυνό τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας για την επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ είναι ενδεικτικό της κατάστασης: Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει σε ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου, στην εφημερία του ΑΧΕΠΑ την Τετάρτη καλύφθηκαν και όλες οι απλές κλίνες ΜΕΘ, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα κοντινά νοσοκομεία Κατερίνης και Χαλκιδικής.

Τζιτζικώστας: “Δεχόμαστε ασύμετρη απειλή”

Το επόμενο βήμα, εάν δεν υπάρξει άμεση κάμψη στον ρυθμό εισαγωγών, θα είναι οι αεροδιακομιδές των σοβαρά ασθενών στην Αττική, ενώ στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη από την Τετάρτη και ειδικά διαμορφωμένος συρμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την μεταφορά ασθενών covid στην Αθήνα εάν χρειαστεί.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε χθες ότι η κατάσταση στην βόρεια Ελλάδα είναι «τραγική»: «Δεχόμαστε ασύμμετρη επίθεση» είπε χαρακτηριστικά, τόνισε πως εάν η κατάσταση συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, η πόλη δε θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, και επεσήμανε ότι το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο covid 19 διότι δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές.

Διακομιδές σε Λαμία και Χαλκίδα από την Λάρισα

Στην Λάρισα, η κατάσταση περιγράφεται από τους γιατρούς ως ακόμη  πιο δύσκολη από εκείνη της Θεσσαλονίκης.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων λοιμώξεων είναι σταθερά τριψήφιος – χθες είχε 155 νέα κρούσματα – και οι εικόνες στην εφημερία του Γενικού Νοσοκομείου χαρακτηρίζονται «πολεμικές».

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 104 κρεβάτια στην κλινική CoViD-19, μόλις τα 12 ήταν κενά το βράδυ της Πέμπτης, ενώ ακόμη πιο ασφυκτική είναι  η κατάσταση στη ΜΕΘ, στην οποία είναι κατειλημμένα και τα 24 κρεβάτια.

Πλέον, σύμφωνα με τους γιατρούς, όσοι ασθενείς χρειάζονται ΜΕΘ θα διακομίζονται στα νοσοκομεία Τρικάλων, Λαμίας και Χαλκίδας.

Στο 25% η θετικότητα στην Δράμα

Στην Δράμα, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η πόλη βρίσκεται στο «απόλυτο κόκκινο», πως από τα rapid tests προκύπτει πως «ακόμη και το ένα τέταρτο του πληθυσμού μπορεί να νοσεί», ενώ ήδη έχουν χάσει την ζωή τους από κορονοϊό 30 δημότες της Δράμας. Με βάση τα στοιχεία που επικαλείται ο αντιπεριφερειάρχης η θετικότητα στην Δράμα βρίσκεται στο 25%.

Όπως είπε ο ίδιος, οι τρεις κλινικές που ήδη λειτουργούν στο νοσοκομείο για όσους ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό έχουν δυναμικότητά 130 κλινών με την πληρότητά τους να «αγγίζει» το 100%.

Εξαρση και στην Μαγνησία

Στο ύψιστο επίπεδο ανεβαίνει ο συναγερμός και στην Μαγνησία όπου καταγράφεται ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Από τα rapid tests που έγιναν χθες στον Βόλο, προκύπτει ότι δεικτης θετικότητας εκτινάχθηκε στο 13%. Όπως είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, πριν από λίγες ημέρες ο δείκτης βρισκόταν στο 8,1%. Στην Μαγνησία καταγράφηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ 107 νέα κρούσματα.

Οι επτά περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα χθες, πλην της Θεσσαλονίκης (774) και της Αττικής (646) ήταν οι Λάρισα με 155,  Δράμα με 112, Πέλλα με 149, Πιερία με 103, Σέρρες με 156, Ημαθία με 109 και Μαγνησία με 107.

Πηγή: economico.gr