Χαρδαλιάς Μαγιορκίνης

Βαρύ ιϊκό φορτίο στην Κοζάνη, συναγερμός για τα Ιωάννινα και εύθραυστη σταθεροποίηση στην Αττική είναι το στίγμα που δίνουν οι επιδημιολόγοι για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα, όπως αποτυπώθηκε στην τακτική ενημέρωση από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ο Γκίκας Μαγιροκίνης είπε ότι η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα παρουσιάζει ήπιες αυξητικές τάσεις, και επεσήμανε ότι η Αττική παρουσιάζει «κάποια σημάδια σταθεροποίησης» αλλά παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας.

Τόνισε, δε, ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, καθώς όπως εξήγησε, η επιδημία είναι σε σημείο ανοδικής καμπύλης και με την αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξηθεί και η μεταδοτικότητα. «Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη» δήλωσε.

Πιθανώς και 20.000 τα ενεργά κρούσματα

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο κ. Μαγιοργκίνης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. «Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος» τόνισε.

Συναγερμός για τα Ιωάννινα

«Εξαιρετικά κρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κοζάνη  – η οποία από σήμερα τελεί σε καθεστώς lockdown – ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ ταυτόχρονα έκρουσε κώδωνα συναγερμού και για τα Ιωάννινα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως τα Ιωάννινα βρίσκονται στο μεταίχμιο του συναγερμού, μεταξύ επιπέδου 3 και 4 και «γι αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η κατάσταση στα Γιάννενα παρακολουθείται στενά και εάν δεν υπάρξει βελτίωση δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα αντίστοιχα με της Κοζάνης.

Για την Κοζάνη ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως στην περιοχή υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ιικό φορτίο. «Η απόφαση βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συνεχή αυξητική τάση πορείας του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά κρουσμάτων στην κοινότητα αλλά και τα δεκάδες μικρά επικίνδυνα χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή».

Πηγή: economico.gr