Κορονοϊός Αττική

Μείωση του ιικού φορτίου της Αττικής κατά 20% καταγράφεται στα δείγματα από τα λύματα της Ψυττάλειας, όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο MEGA.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, με βάση το δείγμα της περασμένης εβδομάδας, αυτή τη στιγμή η διάδοση στην κοινότητα φτάνει περίπου στο 1%, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν περίπου 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί στα δείγματα η εικόνα συνωστισμού που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν οι καταναλωτές κατέκλεισαν τα καταστήματα, προτού αυτά κλείσουν για το lockdown.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε πως υπάρχει ένα «παράθυρο» 8-10 ημερών μέχρι να φανεί η μείωση στα κρούσματα από τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση. «Από το επόμενο Σάββατο θα μπορούμε να έχουμε την εικόνα των νέων μέτρων» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «δεν θα πέσουμε ξαφνικά στα 500 κρούσματα, αλλά θα γίνει σταδιακά».

Όπως τόνισε η κυρία Παγώνη, το δραστικότερο μέτρο για την προστασία των πολιτών είναι η μάσκα, τονίζοντας τη σωστή χρήση της. «Οι μάσκες σώζουν ζωές. Αν τις είχαμε εφαρμόσει νωρίτερα, δεν θα είχαμε αυτά τα νούμερα σήμερα, αργήσαμε να τις εφαρμόσουμε» πρόσθεσε.

Πηγή: economico.gr