Κορονοϊός κρούσματα

Νέο σοκ προκαλεί η πρόβλεψη-προειδοποίηση ότι τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα μπορεί να φθάσουν και στις 3.000 τον Δεκέμβριο.

Την πρόβλεψη έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον Realfm 97,8, όπου τόνισε:

“Αν δεν αλλάξει τίποτα ούτε στα μέτρα ούτε στη συμπεριφορά μας, γιατί πραγματικά κάνουμε πολύ μέτρια -τουλάχιστον στην καλύτερη περίπτωση – εφαρμογή των μέτρων προστασίας και προσωπικής υγιεινής και αποστάσεων, η κατάσταση είναι κρίσιμη με την έννοια ότι αναμένεται αύξηση στα περίπου 1300-1400 κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο.

Και μετά καταλαβαίνετε ότι πηγαίνουμε σε τετραψήφιους αριθμούς, 2.000 με 3.000 μέσα στον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα ακόμα παραπάνω” δήλωσε.

Α. Λινού: Πάμε για 2.000 κρούσματα από τον Νοέμβριο

Συναγερμό έκρουσε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού προειδοποιώντας πως χωρίς άμεσα μέτρα τον επόμενο μήνα θα έχουμε 2.000 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα.

«Το σημαντικότερο», είπε στον ΑΝΤ1 «είναι ότι πέρα από τα κρούσματα, έχουμε επίσης και μείωση στον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων.

Αυτό είναι καλό με την έννοια της μείωσης των αρνητικότερων επιπτώσεων, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν έχουμε τόσο μεγάλους αριθμούς μιλάμε για μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, για ανάγκες περί των 200 κλινών ΜΕΘ μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και ακόμα και 800 κλινών ΜΕΘ μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, κάτι το οποίο προφανώς δεν το αντέχουμε ως χώρα. Άρα πρέπει να αντιδράσουμε τώρα” τόνισε.

“Σε προσομοιώσεις που έχουμε κάνει μιλούσαμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, έχω εντυπωσιαστεί και εγώ να πω την αλήθεια, γιατί κοιτούσα χθες το βράδυ τους υπολογισμούς μας και ήταν ακριβώς μέχρι τις 21 Οκτώβρη που λέγαμε ότι πρέπει να έχουμε αντιδράσει για να ανατρέψουμε την πορεία γιατί θα είναι κρίσιμα μετά” πρόσθεσε.

Η Αθηνά Λινού τόνισε ακόμη ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για το συνωστισμό στα λεωφορεία.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νύχτες είπε ότι ίσως να φέρει μη προσδοκώμενα αποτελέσματα, γιατί κανείς δεν γνωρίζει εάν οι νέοι θα πάνε σπίτι τους να κοιμηθούν ή θα οργανώσουν πάρτι σε κλειστούς χώρους

Πηγή: economico.gr