εμβόλιο κορονοϊός

Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παραληφθεί 429.000 δόσεις και θα εμβολιαστούν περίπου 215 χιλιάδες άνθρωποι, αναμεσά τους και 126 πρόσωπα της πρώτης γραμμής, απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και τη συνέχεια του Κράτους, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ έθεσε το τέλος Ιουνίου ως ορόσημο, καθώς τότε θα έχουν παραληφθεί οι συνολικά 25 εκατομμυρίων δόσεων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορεί να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός εφόσον το επιθυμεί.

Εως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 εμβόλια της Pfizer

«Θα έχουμε παραλάβει 429.000 εμβόλια της Pfizer μέχρι το τέλος Ιανουαρίου» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι αναμένονται εγκρίσεις και άλλων εμβολίων κατά της COVID 19, προκειμένου τον Φεβρουάριο να είμαστε σε ικανό αριθμό δόσεων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, έως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται επιπλέον 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις, ενώ τα παραπάνω νούμερα αναμένεται να αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna, οπότε και θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου της AstraΖeneca, το οποίο έχει χρονοδιάγραμμα 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.

Σήμερα το πρωί παραλήφθηκε με ειδική πτήση η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer με 83.850 δόσεις οι οποίες θα κατανεμηθούν στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, προκειμένου να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Εκτιμάται ότι ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20, όταν και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ποιοι θα εμβολιαστούν κατά σειρά προτεραιότητας

1η φάση (Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης  27/12/2020)

– Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
– Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
– Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και
– κέντρων αποκατάστασης
– Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

2η φάση (Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Φεβρουάριος 2021)

– Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
– Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
– Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
– Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
– Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
– Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
– Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
– Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
– Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

3η φάση (Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Ιούνιος 2021 )

– Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Πηγή: economico.gr