Χάρτης ECDC

Πορτοκαλί” παραμένει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδα στον εβδομαδιαίο χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για τον κορονοϊό την Πέμπτη.

Με πράσινο, δηλαδή με το χρώμα του πλέον χαμηλού κινδύνου, παραμένει πλέον μόνο η περιοχή των Ιονίων Νήσων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας των τεστ για την COVID-19 στις περιοχές αυτός βρίσκεται κάτω από το 4% σε διάστημα 14 ημερών, δηλαδή το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 ανά 100.000 πληθυσμού.

Συγκριτικά, μόνο μια μικρή επαρχία της βόρειας Νορβηγίας και η Ισλανδία βρίσκονται επίσης στο «πράσινο».

Η Ελλάδα είναι χρωματισμένη «πορτοκαλί», μαζί με τη Φινλανδία, τη Δανία, μεγάλο μέρος της Νορβηγίας και περιοχή στα βόρεια της Ιταλίας.

Στο “κόκκινο” το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης

Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο», δηλαδή καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χάρτης ECDC: Παραμένει «πορτοκαλί» το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας

Πηγή: economico.gr