Κορονοϊός εμβόλιο

Νέα δεδομένα στην μάχη κατά του κορονοϊού και μηνύματα αισιοδοξία από την επιστημονική κοινότητα φέρνει η επιτυχία των δοκιμών του εμβολίου της Pfizer, το οποίο πλέον μπορεί να αρχίσει να είναι διαθέσιμο παγκοσμίως ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο δρόμος ακόμη είναι αρκετά μακρύς ως την ευρεία διάθεση του εμβολίου κι έως τότε τονίζουν ότι απαιτείται συνεχώς προσοχή και προφύλαξη.

“Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο εμβολιασμός των υγειονομικών”

«Θα ήμουν πάρα πολύ ευχαριστημένος, αν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα μπορούσαν να εμβολιαστούν το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες και μετά οι υπόλοιποι. Χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να υπάρχει ανοσία της αγέλης… Μακάρι να έχουμε τελειώσει μέσα στο 2021», είπε σήμερα ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς.

Για τα παιδιά αποσαφήνισε ότι είναι τα τελευταία που χρειάζονται εμβολιασμό, δεν νοσούν βαριά και ίσως κάποιες ηλικιακές ομάδες (ανηλίκων) μεταδώσουν λιγότερο τον ιό. Όπως υπογράμμισε ακόμα ο κ. Λαζανάς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να έχεις κάνει τόσο το εμβόλιο για Covid όσο και το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης.

“Πρέπει να εμβολιαστούν 7 εκατομμύρια έλληνες”

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Είπε ότι περίπου 7.000.000 έλληνες θα πρέπει να εμβολιαστούν, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς στον κορονοϊό.

Και εκείνη εκτίμησε πως έως την άνοιξη το εμβόλιο θα έχει διατεθεί σε μικρά μόνον τμήματα του πληθυσμού και τόνισε πως πρώτα θα πρέπει να εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού και στη συνέχεια οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι.

Πηγή: economico.gr