Αττική έκτακτης ανάγκης

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή για την Αττική, όπου όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού οδηγεί το σύστημα Υγείας πέρα από τα όριά του.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι η Αττική δεν βρίσκεται πια μόνον στο “βαθύ κόκκινο”, αλλά περνά στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα.

Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών «το σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όρια του» και «πιέζεται αφόρητα στη Αττική εδώ και 19 μέρες» δήλωσε ο υπουργός Υγείας περιγράφοντας με μελανά χρώματα την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί.

Σήμερα έχουμε αρνητικό ρεκόρ 2.702 κρουσμάτων στην χώρα μας για το 2021, εκ των οποίων στην Αττική τα 1.270. Στις ΜΕΘ έχουμε 431 διασωληνωμένους ασθενείς και σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται στην Αττική 1.528 πολίτες.

Ααναδιάταξη δυνάμεων στα νοσοκομεία – Στην μάχη και το “Ντυνάν”

Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε αναδιάταξη δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία όπου θα σιχύσουν τα εξής:

  • Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Non Covid νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1ης ΥΠΕ. Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές  περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί και ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές, είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.
  • Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ , παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο Non Covid περιστατικών. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο. Eνσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο.
  • Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.
  • Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
  • Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

Ο υπουργός, κάλεσε του πολίτες, «κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε», να προσέχουν, να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να μην χαλαρώνουν καθώς «βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο αυτής της επιδημίας».

Πηγή: economico.gr