Κορονοϊός Αττική

Στη σημασία αλλά και την αηυξημένη δυσκολία που έχει η αναχαίτιση της πανδημία του κορονοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα στάθηκε κατά την τακτική ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι η Αττική παραμένει η περιοχή με τις περισσότερες διαγνώσεις κρουσμάτων, με σταθεροποιητικές, ωστόσο, τάσεις, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι οποίες φαίνεται πάντως να διατηρούνται.

«Η Αττική έδειξε κάποιες τάσεις σταθεροποίησης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα», είπε.

Επικαλέστηκε επίσης δύο διεθνείς μελέτες, από τις οποίες επιβεβαιώνεται ότι η εφαρμογή των μέτρων είναι πιο αποτελεσματική σε πόλεις και περιοχές με μικρότερο, συγκριτικά, πληθυσμό.

«Θα χρειαστεί συνεπώς περισσότερη υπομονή και προσήλωση στα αστικά κέντρα προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση του ιού», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Οσον αφορά στην εξέλιξη, βραχυπρόθεσμα, των κρουσμάτων, ο κ. ίδιος ανέφερε ότι όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες και πλησιάζει ο χειμώνας ενδέχεται να υπάρξει μία μικρή αύξηση: «Αν μείνουμε σε αυτά τα επίπεδα θα είμαστε καλά», είπε χαρακτηριστικά.

«Μας ανησυχούν Αττική και ακόμη τρεις περιοχές»

Σε τρεις περιοχές της Ελλάδας εντόπισε αυξημένη επικινδυνότητα, πέρα της Αττικής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

«Υπάρχουν 2 + 1 περιοχές που μας έχουν δώσει alert», είπε και εξήγησε:

– Πρόκειται για την Κοζάνη με 49 κρούσματα μέσα σε 3 ημέρες, και συνολικά 181 ενεργά.

– Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι τα Ιωάννινα με 69 κρούσματα από την Παρασκευή το βράδυ.

– Τέλος, και η Πέλλα με 212 ενεργά κρούσματα «τα περισσότερα όμως από τα οποία ανήκουν σε συγκεκριμένη συρροή που νομίζω την έχουμε στεγανοποιήσει.

Για τη χρήση μάσκας

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε επίσης πως τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5.472 και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό όσοι διαγνώστηκαν θετικοί και οι επαφές τους.

Είπε ακόμα ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη την Ελλάδα στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.

Είπε ακόμα ότι ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.

Ανέφερε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι, ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ανέρχονται σε 1.738.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ίδιο διάστημα έχουν διενεργηθεί 421.006 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων εντοπίστηκαν 14.597 παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 6.982.930 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα περιοριστικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν: «Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή την αλλαγή επιπέδου συναγερμού, δεν βοηθά το στόχο μας. Δεν χρειάζονται μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία μας και των γύρω μας. Αρκεί να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν», τόνισε.

Πηγή: economico.gr