Νέα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν με δριμύ «κατηγορώ»

Νέα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις από κορυφαίους Επιτρόπους, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την επιλογή ενός απεσταλμένου της ΕΕ από τη γερμανική πολιτική ομάδα της οποίας είναι μέλος.

Αναλυτικότερα, ο πρόσφατος διορισμός του ευρωβουλευτή Markus Pieper ως «απεσταλμένου της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» έχει προκαλέσει αναταραχή μεταξύ των υψηλόβαθμων συναδέλφων της φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, οι οποίο τώρα ζητούν απαντήσεις για το πώς διορίστηκε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ και οι Επίτροποι Τιερί Μπρετόν, Νικολά Σμιτ και Πάολο Τζεντιλόνι έστειλαν επιστολή στη φον ντερ Λάιεν σχετικά με τον διορισμό του Pieper, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Politico και φέρει ημερομηνία 27 Μαρτίου.

Η επιλογή του Pieper «προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας», αναφέρεται στο έγγραφο. Στην επιστολή ζητείται συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι τέσσερις επίτροποι είναι αντίπαλοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν και οι πολιτικές κόντρες εντείνονται ενόψει των Ευρωεκλογών 2024 του Ιουνίου.

Ο Μπρετόν, ο οποίος είναι σύμμαχος της φιλελεύθερης ομάδας Renew, έχει ήδη εκτοξεύσει δημοσίως βολές κατά της προϊσταμένης του φον ντερ Λάιεν.

Ο Σμιτ είναι υποψήφιος εναντίον της για την κορυφαία θέση της Κομισιόν ως επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις δημόσιες βολές κατά της Φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, τώρα και τα τέσσερα πρόσωπα ξεκίνησαν τις επιθέσεις.

Όπως ανέφερε πρώτη η εφημερίδα La Matinale Européenne, οι άλλοι δύο υποψήφιοι για τη θέση του απεσταλμένου της Ε.Ε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -και οι δύο γυναίκες- συγκέντρωσαν καλύτερη βαθμολογία από τον Pieper κατά τη διαδικασία επιλογής.

Μία από αυτές, η Τσέχα ευρωβουλευτής του Renew, Martina Dlabajová, επιβεβαίωσε στο Politico ότι υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην Κομισιόν για τη διαδικασία επιλογής.

Μια ομάδα ευρωβουλευτών των Πρασίνων, του Renew, των Σοσιαλδημοκρατών και της Αριστεράς κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας να διευκρινιστεί πώς βαθμολογήθηκε ο Pieper, ποια «πρόσθετα προσόντα» τον έκαναν να ξεχωρίσει από τις άλλες υποψηφιότητες και αν η συμμετοχή του στο πολιτικό κόμμα έπαιξε ρόλο στην τελική επιλογή. Δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση, δήλωσε ο πρώτος υπογράφων, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φραντ από τη Γερμανία.

Οι Μπορέλ, Τζεντιλόνι, Μπρετόν και Σμιτ έγραψαν ότι η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι θέμα της Επιτροπής στο σύνολό της και ότι «θεωρούν σκόπιμο το Κολλέγιο των Επιτροπών να συζητήσει συλλογικά τις απαντήσεις προς αυτούς τους ισχυρισμούς».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εν λόγω επίτροποι εκφράζονται δημοσίως κατά της λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Και οι τέσσερις ήταν επίσης μεταξύ των επιτρόπων που μίλησαν κατά της επιλογής της Φιόνα Σκοτ Μόρτον ως επικεφαλής οικονομολόγου για θέματα ανταγωνισμού, η οποία στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Οι εκπρόσωποι των Σμιτ, Μπορέλ και Τζεντιλόνι δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Παράλληλα, το γραφείο του Μπρετόν αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Τι λέει η Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ δήλωσε στον Τύπο ότι «δεν υπήρξαν αρνητικά σχόλια μετά από αυτήν την απόφαση» και ότι «οι επίτροποι μπορούν να θέσουν ζητήματα σε αυτήν την περίπτωση που σχετίζονται με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις στο πλαίσιο του σώματος, αν το επιθυμούν».

«Η Επιτροπή έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες και ότι το πρόσωπο που τελικά επιλέχθηκε, επιλέχθηκε με βάση την απόδοσή του σε όλη τη διαδικασία επιλογής», δήλωσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη απαντήσει στην επιστολή σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φραντ επιβεβαίωσε επίσης ότι μια τροπολογία με την οποία ζητείται η επανεξέταση του διορισμού έχει προταθεί προς ψήφιση στην επόμενη ολομέλεια.

  • Με πληροφορίες από Politico
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr