κορυφαίος επιδημιολόγος

Η πανδημία δεν πρόκειται να φτάσει στο τέλος της σύντομα, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, εκτιμά κορυφαίος επιδημιολόγος και μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς, προειδοποιώντας παράλληλα πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι ίσως ο πιο μεταδοτικός ιός που έχει υπάρξει.

Πιο κοντά στην αρχή, παρά στο τέλος της πανδημίας 

«Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά στην αρχή παρά στο τέλος (της πανδημίας) και αυτό δεν συμβαίνει γιατί η μετάλλαξη που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή θα διαρκέσει τόσο πολύ», δήλωσε στο CNBC o δρ. Λάρι Μπρίλιαντ, ο οποίος είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων αντιμετώπισης πανδημίας, Pandefense Advisory.

«Αν δεν εμβολιάσουμε τους πάντες σε 200+ χώρες, θα εξακολουθούν να υπάρχουν νέες παραλλαγές» πρόσθεσε. Όπως παρατήρησε μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και πάνω από 100 χώρες έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 5% του πληθυσμού τους.

Τί είπε για την πιθανότητα εμφάνισης υπερ-μετάλλαξης 

Ο επιδημιολόγος εκτίμησε πως η πιθανότητα να εμφανιστεί μία υπερ-μετάλλαξη, η οποία δεν θα αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια, είναι μικρή. Όπως είπε ωστόσο, αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε αυτά τα πράγματα, είναι μία μη μηδενική πιθανότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Επισήμαε ακόμη πως «πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε» μία τέτοια πιθανότητα, κάτι που σημαίνει πως πρέπει «να εμβολιαστούν όλοι – όχι μόνο στη γειτονιά μας, στην οικογένειά μας, στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο».

Από το newsroom του Εconomico, με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr