καύσωνας συναγερμός

Μία από τις θερμότερες εβδομάδες των τελευταίων δεκαετιών άρχισε χθες και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα  σε όλη τη χώρα, καθώς ο υδράργυρος σκαρφαλώνει έως και τους 47 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών.

Επί ποδός η κυβέρνηση 

Η κυβέρνηση βρίσκεται κυριολεκτικά επί ποδός καθώς υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος νέων πυρκαγιών σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά μπλακ άουτ.

«Δεδομένου ότι το κύμα ζέστης έχει ξεκινήσει από την Τρίτη και θα κρατήσει μέχρι Παρασκευή με διάρκεια 11 ημερών, θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών» τονίζεται σε χθεσινή ανάρτηση της ΕΜΥ στο Twitter.«Η ΕΜΥ προέβλεψε έγκαιρα το φαινόμενο και το χαρακτήρισε άμεσα ως Επικίνδυνο».

Χθες, πραγματοποιήθηκε στο το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, στο Κρυονέρι,  σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, με στόχο τον συντονισμό για την λήψη των απαραίτητων μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης και υψηλόβαθμα στελέχη από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Προσοχή στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει έκκληση σε όλους μας για χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών με μέτρο, δεδομένου ότι οι συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα είναι πρωτοφανείς και η κατανάλωση αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ.

Ενόψει της επιδείνωσης του καύσωνα παρακαλούνται οι πολίτες, κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:

  • Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
  • Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.

Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών

Οπως τονίζουν οι κκ. Γ. Παπαβασιλείου, Θ. Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, και αύριο ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας και η κορύφωση του κύματος καύσωνα, αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία, και κατά τόπους στον Έβρο.

Επισημαίνεται ότι οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας, καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr