Αυστηρός νόμος κατά της παρένθετης μητρότητας στην Ιταλία με στόχο τα ομόφυλα ζευγάρια

Αυστηρός νόμος κατά της παρένθετης μητρότητας στην Ιταλία με στόχο τα ομόφυλα ζευγάρια

Η Ιταλία ψήφισε σήμερα έναν περιοριστικό νόμο που ποινικοποιεί την παρένθετη μητρότητα, ανατρέποντας έτσι τις δυνατότητες των επίδοξων γονέων να αναζητούν μητέρες στο εξωτερικό. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα, με την κίνηση αυτή να επικριθεί ως επικεντρωμένη κυρίως στους ομόφυλους γονείς.

Ο νέος ιταλικός νόμος, επιπλέον, καθιστά την παρένθετη μητρότητα διεθνές έγκλημα, συγκρίσιμο με εγκλήματα όπως η τρομοκρατία και η γενοκτονία. Η παρένθετη μητρότητα ήδη απαγορευόταν στην Ιταλία, αλλά η συγκεκριμένη νομοθεσία αναδεικνύει τις προοδευτικές και υπερ-συντηρητικές πολιτικές διαφωνίες, καθώς αποδεικνύει τη διάθεση της ακροδεξιάς πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, να επιβάλει τη συντηρητική της σφραγίδα στην κοινωνία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η νομοθεσία δεν περιορίζεται μόνο στη παρένθετη μητρότητα, αλλά επεκτείνεται και σε ιατρική βοήθεια που παρέχεται από Ιταλούς επαγγελματίες υγείας σε ξένες κλινικές. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας ενδέχεται να είναι περίπλοκη, καθώς οι ετεροφυλόφιλοι γονείς δεν είναι εύκολο να καταδικαστούν εάν επιστρέψουν στην Ιταλία με ένα βρέφος.

Η «στόχευση» φαίνεται να είναι αυστηρότερη για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετης μητρότητας. Ουσιαστικά, ο νέος νόμος κλείνει την τελευταία δίοδο για τα ομοφυλόφιλα ανδρικά ζευγάρια που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένειες στην Ιταλία. Η γερουσιαστής Susanna Campione, από το κόμμα της Μελόνι, υποστήριξε ότι «η φύση» καθορίζει την κατάσταση αυτή, παρουσιάζοντας τον νόμο ως μέτρο που προστατεύει τόσο τα παιδιά όσο και τις γυναίκες.

Η Μελόνι, η οποία δεν έχει παντρευτεί ποτέ και είναι ανύπαντρη μητέρα, τονίζει τη σημασία των αξιών της «παραδοσιακής οικογένειας» και η κυβέρνησή της έχει κινηθεί για να περιορίσει τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών σε ζητήματα όπως η εγγραφή πιστοποιητικών γέννησης. Η ψήφος της Γερουσίας υπέρ του νόμου ολοκληρώθηκε μετά από επτά ώρες έντονης συζήτησης, με 84 ψήφους υπέρ και 58 κατά.

Πηγή: tovima.gr