Διαφορές απόψεων στη γαλλική διπλωματία για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Διαφορές απόψεων στη γαλλική διπλωματία για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro αναφέρεται σε ανακολουθίες απόψεων μεταξύ της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας και του γαλλικού διπλωματικού σώματος σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντιμετωπίζει “αντιπαλότητες” και “μάχες επιρροής” από την 7η Οκτωβρίου, εν μέσω των εσωτερικών πολιτικών πιέσεων στη Γαλλία.

Στη διάρκεια αυτής της κρίσης, αρκετοί κατηγορούν τον Μακρόν για “αδύναμη υποστήριξη” του Ισραήλ, με πολλούς να ενοχοποιούν τον επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Εμανουέλ Μπον. Ο Μπον είναι γνωστός για την εμπειρία του στη Μέση Ανατολή και έχει υπηρετήσει σε πολλές σημαντικές θέσεις, όπως πρέσβης στο Λίβανο. Ωστόσο, περιγράφεται και ως ένθερμος υποστηρικτής μιας φιλοαραβικής πολιτικής, κάτι που προκαλεί αντιπαραθέσεις στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η πολιτική της Γαλλίας στην περιοχή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από εσωτερικούς παράγοντες. Όπως σημειώνει διπλωμάτης που έχει έδρα στη Μέση Ανατολή, “η γραμμή της Γαλλίας είναι αναγκαστικά ενδιάμεση, γιατί έχουμε και τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό και τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στην Ευρώπη”. Έτσι, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, ο Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους να “παραμείνουν ενωμένοι”.

Οι σχέσεις μεταξύ του Μακρόν και του Νετανιάχου φαίνεται να είναι τεταμένες, με την εφημερίδα Le Monde να αναφέρει ότι αυτό οφείλεται και στις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου που ζήτησε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ. Επιπλέον, το αίσθημα κούρασης απέναντι στους στρατηγικούς χειρισμούς του Ισραήλ στη Γάζα πρόσφατα τροφοδότησε την ένταση.

Αξιοσημείωτη είναι και η υπερψήφιση από τη Γαλλία ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 18 Σεπτεμβρίου, το οποίο απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει την παράνομη παρουσία του στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Μακρόν επανέφερε το ζήτημα των στρατιωτικών προμηθειών κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Γαλλοφωνίας, δηλώνοντας ότι “αυτοί που προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ δεν μπορούν να καλούν μαζί μας για κατάπαυση του πυρός”.

Πηγή: tovima.gr