Αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο την Παρασκευή παρέχουν λεπτομέρειες για τις προετοιμασίες του Ισραήλ για πιθανή επίθεση στο Ιράν. Οι διαρροές προήλθαν από το Ινστιτούτο Εθνικών Συστημάτων Διαχείρισης Περιστατικών και Προηγμένων Τεχνολογιών (NIMSAT) του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με την Haaretz, τα έγγραφα περιγράφουν τις ενδείξεις που σχετίζονται με μια αντεπίθεση μετά την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στις 1 Οκτωβρίου.
Η γνησιότητα των εγγράφων παραμένει ασαφής. Αν είναι αληθινά, δεν είναι σαφές γιατί ή πώς διέρρευσαν. Αρχικά, τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν από το φιλο-ιρανικό κανάλι Telegram, Middle East Spectator, το οποίο ισχυρίστηκε ότι τα έλαβε από πηγή εντός μιας αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πηγές στην Ουάσινγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη διαδικασία διαρροής, αλλά ούτε και την απέρριψαν.
Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου περιλαμβάνουν τα στοιχεία προετοιμασιών, όπως η απόκρυψη οχυρωμένων υπόγειων καταφυγίων πολεμικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Χατσερίμ. Η IDF είχε πραγματοποιήσει επίσης μια μεγάλης κλίμακας άσκηση την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν τρία αεροσκάφη ανεφοδιασμού και ένα αεροπλάνο διοίκησης και ελέγχου G550.
Σε ότι αφορά τους βαλλιστικούς πυραύλους, το έγγραφο αναφέρει προετοιμασίες για την προμήθεια δυο τύπων πυραύλων για χρήση από αέρος. Ο πρώτος είναι ο ROCKS, που έχει αναπτυχθεί από τη Rafael Advanced Defense Systems, και διαθέτει την ικανότητα να εκτοξεύει πυρομαχικά ακριβείας από μακριά, ξεπερνώντας τα αμυντικά συστήματα του αντιπάλου. Ο δεύτερος πύραυλος που αναφέρεται, ο οποίος φ нос Σεντική όρος στο “Golden Horizon”, δημιουργεί θολούρα σχετικά με την ταυτοποίησή του.
Αναφέρονται επίσης και άλλοι πυραυλοί της σειράς Sparrow, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιθετικά ή ως στόχοι στα αμυντικά συστήματα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο πύραυλος Blue Sparrow με μήκος 6,5 μέτρα και εμβέλεια 2.000 χλμ. Σημειώνεται ότι η πολεμική κεφαλή του πύραυλου μπορεί να αντικατασταθεί με εκρηκτική, γεγονός που προσδιορίζει τη δυνατότητα επιθετικής απάντησης.
Η διαρροή αυτή δεν είναι η πρώτη στην ιστορία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς παρατηρήθηκαν παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν, όπως στην υπόθεση του Jack Teixeira. Διαρροές τέτοιων πληροφοριών για το Ισραήλ επηρεάζουν τις σχέσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες που διατηρεί η χώρα.
Πηγή: tovima.gr