Διχασμός στην Ισραηλινή Κοινωνία: Πολεμικές Ανησυχίες και Κοινωνικές Τριβές

Διχασμός στην Ισραηλινή Κοινωνία: Πολεμικές Ανησυχίες και Κοινωνικές Τριβές

Στο Τελ Αβίβ, το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του Ισραήλ, οι ισραηλινές σημαίες κοσμούν αρκετούς ουρανοξύστες, συνοδευόμενες από τη φράση Beyachad Nenatze’ach – Μαζί, θα κερδίσουμε. Εντούτοις, η γοητεία της πόλης κρύβει έναν βαθύ διχασμό στην ισραηλινή κοινωνία, που αποκαλύπτεται σε μια πιο προσεκτική ματιά στους δρόμους της. Υπάρχουν αφίσες από οικογένειες ομήρων στη Γάζα, οι οποίες ζητούν συμφωνία για την απελευθέρωσή τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει τον τερματισμό του πολέμου εναντίον της Χαμάς. Από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται αφίσες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, ζητώντας την συνέχιση του πολέμου μέχρι την „ολοκληρωτική νίκη“.

Η κατάσταση της ισραηλινής κοινωνίας έχει επιδεινωθεί, καθώς οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μετρήθηκαν σε πάνω από 1.200 νεκρούς, κυρίως αμάχους, ενώ πάνω από 250 άνθρωποι κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα. Ο διχασμός αυτός ήταν ορατός ακόμη και πριν από την επίθεση, καθώς πολλοί διαδήλωναν κατά της κυβερνητικής μεταρρύθμισης. Πλέον, οι εκκλήσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνδέονται με την απογοήτευση προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου σχετικά με τη διαχείριση του πολέμου.

Η κοινωνία αυτή, αυτοσυγκεντρωμένη και σε κατάσταση απόλυτου σοκ, επιχείρησε να πάρει στα χέρια της τη διαχείριση της κρίσης. Πολίτες δημιουργούσαν κέντρα έκτακτης ανάγκης, όπου συγκέντρωναν χρήματα για τους στρατιώτες και παρείχαν στέγη σε όσους είχαν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους. Ωστόσο, το αίσθημα αλληλεγγύης που υπήρχε φαίνεται τώρα να έχει υποχωρήσει και η κοινωνία έχει ξανά διαιρεθεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συγγενείς των ομήρων δέχονται επιθέσεις και προσβολές, συχνά μέσω κοινωνικών δικτύων και στους δρόμους, όπου χαρακτηριστικά τους αποκαλούν «Smolanim», δηλαδή «αριστερούς». Ο κόσμος τους κατηγορεί ότι η εκστρατεία τους ενδυναμώνει τη Χαμάς, κάτι που σύμφωνα με έναν από τους συγγενείς, υπάρχει πραγματικά που ωφελεί μόνο τον Νετανιάχου.

Σε μία σχετική συζήτηση, ο δημοσκόπος Σμούελ Ρόσνερ ανέφερε ότι η παρουσία του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα θεωρείται πλέον απαραίτητη από πολλούς, παρά τις αμφιβολίες που υπήρχαν πριν από τις επιθέσεις. Ωστόσο, αυτό έχει επαναφέρει και κοινωνικές τριβές, που οι Ισραηλινοί νόμιζαν ότι είχαν αφήσει πίσω τους, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη μιας κοινής „σφαίρας συμφωνίας“.

Μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντικατοπτρίζει αυτή την αυξανόμενη ανασφάλεια. Το 31% των Ισραηλινών δήλωσαν ότι αισθάνονται «χαμηλά» ή «πολύ χαμηλά» σε σχέση με την ασφάλεια, ενώ μόλις το 21% νιώθει πολύ ασφαλές. Όσοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα αυξάνονται και το 2023 παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών από το προηγούμενο έτος, με τις εκτιμήσεις να προμηνύουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις το 2024.

Πηγή: tovima.gr