Μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 και τον διωγμό των Παλαιστινίων, πολλοί Παλαιστίνιοι πρόσφυγες κατέφυγαν στο Λίβανο, δημιουργώντας ένταση στην περιοχή. Το νότιο τμήμα του Λιβάνου μετατράπηκε σε σημείο συγκέντρωσης ένοπλων ομάδων, όπως η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Οι δύο πρώτες εισβολές του Ισραήλ είχαν ως στόχο να απομακρύνουν τις παλαιστινιακές δυνάμεις από τα σύνορά του, αλλά η συνέχιση της βίας οδήγησε στη δημιουργία νέων εχθρών, περιλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.
Η πρώτη ισραηλινή εισβολή, γνωστή ως Επιχείρηση «Λιτάνι», πραγματοποιήθηκε το 1978. Αφορμή ήταν μια παλαιστινιακή επίθεση σε λεωφορείο στο Ισραήλ που είχε σοβαρές απώλειες. Τα ισραηλινά στρατεύματα, με τη συνεργασία λιβανέζικης πολιτοφυλακής, εισέβαλαν στο νότιο Λίβανο, αποσκοπώντας να απωθήσουν την PLO πέρα από τον ποταμό Λιτάνι. Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι κατέστρεψαν την υποδομή της PLO και σκότωσαν 300 μαχητές, ωστόσο οι εκτιμήσεις για τους αμάχους που επλήγησαν είναι πολύ μεγαλύτερες.
Η δεύτερη εισβολή, το 1982, συνέβη μετά από μια απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινού πρέσβη στη Βρετανία. Οι Ισραηλινοί επιχείρησαν να διώξουν τους παλαιστινίους μαχητές και να σταματήσουν τις επιθέσεις τους. Οι δυνάμεις του Ισραήλ προχώρησαν σε μεγάλες προεδρικές κομμάτια του νότιου Λιβάνου, αλλά, αν και αρχικά υποσχέθηκαν να αποσύρουν τα στρατεύματα, παρέμειναν και κατέλαβαν περιοχές, με αποτέλεσμα πολλές απώλειες αμάχων και την εξορία της PLO.
Μέχρι το 2000, το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη «ζώνη ασφαλείας» του Λιβάνου, όμως οι διασυνοριακές επιθέσεις παρέμειναν, με αποκορύφωμα τη σύγκρουση του 2006. Αφορμή ήταν η απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολάχ, που προκάλεσε εκτενή αεροπορική επιδρομή από το Ισραήλ και στρατεύματα στη νότια Λίβανο. Ο πόλεμος διήρκεσε 34 ημέρες και ολοκληρώθηκε με μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές.
Αν και ο Ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε στα τέλη του πολέμου, οι όροι της εκεχειρίας δεν τηρήθηκαν πλήρως, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για τις μελλοντικές εξελίξεις. 22 χρόνια μετά, ο Ισραηλινός στρατός προχωρά σε νέα εισβολή κατά της Χεζμπολάχ. Η αντίκτυπη κάποιων στρατηγικών πρωτοβουλιών της ισραηλινής ηγεσίας παραμένει αβέβαιη.
Πηγή: tovima.gr