Στη συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι βρέθηκε στο επίκεντρο με τις μεταναστευτικές πολιτικές της. Η συμφωνία Ρώμης-Τιράνων για τη δημιουργία κέντρων επιστροφής άνοιξε διάλογο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Η ευρωβουλευτής του Renew, Βαλερί Χογιέρ, τόνισε την ανάγκη αντίστασης «στη δημαγωγία των ψεύτικων θαυματουργών λύσεων» και εξέφρασε την ανησυχία της για την εφαρμογή πολιτικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επ’αόριστον κράτηση χωρίς δικαιώματα.
Η Τίνεκε Στρικ των Πρασίνων προειδοποίησε την Κομισιόν να μην αποσπάται από λαϊκιστικές ρητορικές και επεσήμανε ότι οι προτάσεις σαν αυτές των κέντρων επιστροφής θα δημιουργήσουν κενά και ανεπιθύμητες καταστάσεις για τους μετανάστες. Αντίθετα, ο Νίκολα Προκατσίνι από «τα Αδέρφια της Ιταλίας» υπερασπίστηκε τις πολιτικές της Μελόνι, υποστηρίζοντας ότι η συνεργασία με την Αλβανία είναι λογική και αναγκαία.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ισότητας, Έλενα Ντάλι, υπογράμμισε τη σημασία των μεταναστών στις οικονομίες και τις κοινωνίες της Ευρώπης, δηλώνοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να ενισχύει τις στρατηγικές σχέσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Αντίθετα, ο Γερούν Λέναρς του ΕΛΚ τόνισε την ανάγκη για περισσότερες δράσεις σχετικά με τις επιστροφές, χαρακτηρίζοντας το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ως σημαντικό επίτευγμα.
Η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες των Σοσιαλιστών αναφέρθηκε σε «επιστολή της ντροπής» από την πρόεδρο της Κομισιόν αναφορικά με το μεταναστευτικό, επικρίνοντας τη στάση της απέναντι στους ηγέτες της ΕΕ. Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα «La Libération», οι πολιτικές Μελόνι και Σάντσες παίζουν σε δύο διαφορετικούς πόλους, με τον Ισπανό πρωθυπουργό να επιθυμεί την ένταξη των μεταναστών, ενώ η Μελόνι να επιδιώκει την απέλαση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επίσης πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας «δεξαμενής ταλέντων», με στόχο την ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται η καλύτερη πρόσβαση των εργοδοτών σε έμπειρους και καταρτισμένους εργαζομένους, ιδιαίτερα σε τομείς όπου παρατηρείται έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Πηγή: tovima.gr