Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου ήταν η αποδοχή του σχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, το οποίο όμως θα μπορούσε να απειλήσει τη θέση του Εμανουέλ Μακρόν. Παρά την υποβολή πρότασης μομφής από το κόμμα «La France insoumise» (Ανυπότακτη Γαλλία) στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Νομικών απέρριψε μεγάλο μέρος του κειμένου την περασμένη εβδομάδα.
Δυστυχώς για τους αντιπάλους του Μακρόν, η συντονισμένη αντίσταση των τριών πρώην πρόεδρων των πλειοψηφικών ομάδων και η απουσία της Μαρίν Λεπέν, είχαν ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσει τη διαδικασία συζήτησης της πρότασης μομφής. Ορισμένοι βουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας» κατηγόρησαν την Λεπέν για την «βοήθειά» της στον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι η εκ μέρους της στήριξη του προεδρικού στρατοπέδου ήταν αποκαλυπτική μιας συμμαχίας.
Σημαντική είναι η αναφορά στη σημασία της διαδικασίας, καθώς για πρώτη φορά μια τέτοια πρόταση περνά από το φίλτρο του προεδρείου της Εθνοσυνέλευσης, αν και οι πιθανότητες επιτυχίας της πρότασης ήταν εξ αρχής ελάχιστες λόγω της ανάγκης για πλειοψηφία δύο τρίτων. Οι βουλευτές από τις τέσσερις αριστερές ομάδες στηρίζουν την πρόταση, εντούτοις δεν καταφέρνουν να επιτύχουν τον στόχο τους λόγω της στήριξης που παρέχει το Εθνικό Συσπείρωμα (RN) στον Πρόεδρο Μακρόν.
Για το λόγο αυτό, ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Μανουέλ Μπομπάρ, κατήγγειλε τη Μαρίν Λεπέν για «συμφωνία» με τους Μακρονιστές, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από την αριστερή πλευρά του κοινοβουλίου. Σημαντική είναι η διαπίστωση ότι, παρά τις αντιφάσεις, η αριστερή συμμαχία αν και έχει μειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, κατέχει πλειοψηφία στο προεδρείο. Ενδεχομένως, οι επόμενες κινήσεις της πολιτικής σκηνής θα κρίνουν την πορεία του Μακρόν και τη θέση του στην πολιτική ζωή της Γαλλίας.
Πηγή: tovima.gr