Ο Θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν και η Εξέλιξη μιας Πολιτικής Κόντρας στην Τουρκία

Ο Θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν και η Εξέλιξη μιας Πολιτικής Κόντρας στην Τουρκία

Ένα κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της Τουρκίας ολοκληρώνεται με τον θάνατο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν, που αρχικά υποστήριξε τον Ταγίπ Ερντογάν και προώθησε το «ανεκτικό» πολιτικό ισλάμ, εξελίχθηκε σε αντίπαλό του. Αφού κατηγορήθηκε ως εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, έγινε ο πιο καταζητούμενος από τις τουρκικές αρχές μέχρι να πεθάνει, εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ηλικία 86 ετών.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τον Ερντογάν έχουν προηγουμένως ανακοινώσει τον θάνατο του Γκιουλέν, μόνο για να διαψευστούν. Ωστόσο, οι πρόσφατες αναφορές επιβεβαίωσαν την είδηση, με τον ανιψιό του να επιβεβαιώνει την απώλεια. Ο Γκιουλέν έπασχε από διάφορες σοβαρές ασθένειες, όπως νεφρική ανεπάρκεια και άνοια.

Μαζί με τον θάνατο του Γκιουλέν, αναδύεται και μια διαμάχη για τη διαδοχή του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη της οργάνωσης για τον έλεγχο των τεράστιων περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει η οργάνωση παγκοσμίως. Τα περιουσιακά της στοιχεία εκτιμώνται σε δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της οργάνωσης να είναι σε θέση να αποφέρουν έσοδα της τάξης των 200-250 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Από την άλλη, η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας έχει απαγάγει πολλούς αντίπαλους του καθεστώτος από το 2016 και μετά, με στόχο να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης για μια σειρά κατηγοριών. Ο θάνατος του Γκιουλέν σηματοδοτεί την αποδυνάμωση ενός από τους κύριους εχθρούς του Ερντογάν. Στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, η οργάνωση του Γκιουλέν ήταν συμμάχως του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά η σχέση τους επιδεινώθηκε. Η σύγκρουσή τους κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος, το οποίο ο Ερντογάν απέδωσε σε συνενοχή ξένων δυνάμεων και των γκιουλενιστών.

Πηγή: tovima.gr