Παγκόσμια ανησυχία έχει ξεσπάσει μετά τον θάνατο ενός ηλικιωμένου στο Κολοράντο, ο οποίος μολύνθηκε από το βακτήριο E. coli έπειτα από την κατανάλωση ενός μπέργκερ Quarter Pounder από τα McDonald’s. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 49 άτομα έχουν αρρωστήσει σε 10 πολιτείες, με δέκα από αυτούς να χρειάζονται νοσηλεία. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχουν σημάνει συναγερμό σχετικά με την κατάσταση.
Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να εξετάζει τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τον βοδινό κιμά ως πιθανά αίτια μόλυνσης. Αν και η McDonald’s έχει αποσύρει το μπέργκερ από το 20% των καταστημάτων της, οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τη συγκεκριμένη πηγή της μόλυνσης. Ο προμηθευτής της McDonald’s για τα κρεμμύδια, η Taylor Farms Colorado, ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκαν ίχνη E. coli στα προϊόντα τους κατά τη διάρκεια ελέγχων.
Η μόλυνση από E. coli μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, με κοινά συμπτώματα να περιλαμβάνουν έντονες κράμπες στο στομάχι, διάρροια και εμετό, που συχνά εμφανίζονται τρεις με τέσσερις ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφών. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία εντός μιας εβδομάδας, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως σε ηλικιωμένα άτομα και παιδιά κάτω των 5, που μπορεί να παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές.
Ο πρόεδρος της McDonald’s ΗΠΑ, Joe Erlinger, δήλωσε ότι οι πελάτες μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προϊόντα της αλυσίδας, καθώς το μολυσμένο υλικό έχει εξαλειφθεί από την αλυσίδα εφοδιασμού. Επιπλέον, η McDonald’s εφαρμόζει αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας τροφίμων που περιλαμβάνουν καθημερινές θερμομετρήσεις και συνεχή τήρηση υγειονομικών κανόνων.
Με την επιδημία να έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον δέκα νοσηλείες και έναν θάνατο, το CDC συνιστά σε όσους κατανάλωσαν το συγκεκριμένο μπέργκερ να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, ειδικά αν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα. Η έρευνα παραμένει ενεργή, με τα κρούσματα να σχετίζονται με την περίοδο από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου, και νεότερα δεδομένα συνεχώς να επηρεάζουν την κατάσταση.
Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ανησυχητική αύξηση στα τροφιμογενή νοσήματα στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των λοιμώξεων από E. coli, που έχουν ξεπεράσει τους ομοσπονδιακούς στόχους για τη μείωσή τους. Οι λοιμώξεις από το βακτήριο Campylobacter, που προκαλείται από ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα πουλερικά, έχουν επίσης αυξηθεί.
Πηγή: tovima.gr