Κωστής Χατζηδάκης: Η ανεργία μειώθηκε κατά 5,1% την τελευταία τριετία

Η ανεργία μειώθηκε κατά 5,1% την τελευταία τριετία δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Olympia Forum III. Ο κ. Χατζηδάκης:

  • Αναφέρθηκε τόσο στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά εργασίας, όσο και τις παρεμβάσεις για να αρθούν οι αποκλεισμοί.
  • Υπογράμμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκε κατά 5,1%, καθώς από το 17,5% τον Ιούλιο του 2019, υποχώρησε φέτος στο 12,4% φέτος.
  • Υποστήριξε ότι με τον νέο νόμο «Δουλειές Ξανά» θα υπάρξει πιο σύγχρονη και δίκαιη επιδοματική πολιτική, ενώ σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ξεκαθάρισε ότι προχωράει κανονικά.
  • Εκτίμησε επίσης ότι η ελληνική οικονομία αντέχει στους κλυδωνισμούς από την πανδημική και ενεργειακή κρίση, καταγράφοντας σημαντική αύξηση των εξαγωγών των επενδύσεων και του ΑΕΠ.

“Μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη ΔΥΠΑ”

Στις πολύ μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και στις ακόμα περισσότερες που έρχονται, αναφέρθηκε ο διοικητής Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης. Στόχος, όπως είπε να μετατραπεί σε μία σύγχρονη ΔΥΠΑ, με βασική προτεραιότητα την ταχύτερη ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της δια βίου μάθησης, με την ΔΥΠΑ να επενδύει το επόμενο διάστημα σε στοχευμένα προγράμματα.

Από την πλευρά της η Ρενάτα Λέμος (Renata Lemos), ανώτερη Οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα, τόνισε ότι η εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες δεξιότητες στους φοιτητές, γι’ αυτό και χρειάζεται να βελτιωθεί το μάνατζμεντ των δημοσίων πανεπιστημίων. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα πρότζεκτ που «τρέχουν» πιλοτικά η Παγκόσμια Τράπεζα και η ΔΥΠΑ για τη σχολικά διαρροή, με στόχο να βελτιώσει την κατάσταση σε ΕΠΑΛ και σχολές μαθητείας και να περιοριστεί ο αριθμός των μαθητών που εγκαταλείπει το σχολείο.

Στη δική της τοποθέτηση η Κάρεν Μαγκουάιρ (Karen Maguire), επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Απασχόλησης, Δεξιοτήτων & Κοινωνικής Καινοτομίας του ΟΟΣΑ, εξέφρασε ανησυχίες για απώλεια θέσεων εργασίας σε ενεργοβόρους τομείς, όπως και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από το υψηλό κόστος της ενέργειας ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να διαχειριστεί ο εργαζόμενος, βελτιώνοντας τις δεξιότητές του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr