Χατζηδάκης: καινούργια αρχή στη στεγαστική πολιτική

Για νομοθέτημα με το οποίο γίνεται πρώτη φορά με συντεταγμένο τρόπο η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, που πηγαίνει παραπέρα από τα επιδόματα στέγασης, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Σπίτι μου».

Μια καινούργια αρχή στη στεγαστική πολιτική

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία εισήχθη το σχέδιο νόμου, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι εδώ και αρκετά χρόνια η χώρα μας δεν είχε στεγαστική πολιτική και παρότι οι δράσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο «δεν θα λύσουν πλήρως και άμεσα το ζήτημα της στέγης στην Ελλάδα», αποτελούν όμως μια καινούργια αρχή, ένα σημαντικό βήμα για να ξεκινήσει και πάλι μια ουσιαστική στεγαστική πολιτική, η οποία θα απαντήσει κυρίως στις ανάγκες των νέων και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών και των νέων οικογενειών, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη αντιμετώπισης και του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά την Ιταλία.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τίθενται κάποια όρια και διότι οι πόροι είναι πεπερασμένοι. Όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχουν δυνατότητες να καλύψουμε όλους όσοι θα είχαν ανάγκη, καθώς έχουμε μετρήσει τις δυνατότητες που έχουμε είτε από εθνικούς είτε από ευρωπαϊκούς πόρους είτε από κινητοποίηση πόρων του ιδιωτικού τομέα και έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά το ευρύτερο πρόγραμμα, μέρος του οποίου είναι και το νομοσχέδιο το οποίο σήμερα συζητείται. Σημειώνεται ότι το κόστος της παρέμβασης προσεγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ και καλύπτει περί τους 137.000 δικαιούχους.

Απαντώντας δε στην κριτική της αντιπολίτευσης, περί μη ολοκληρωμένης πολιτικής στεγαστικής πολιτικής, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Εμείς φέρνουμε αυτές τις ρυθμίσεις, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μας ότι κάνουμε βήματα μπροστά. Η κυβέρνηση δεν ισχυρίζεται ότι θα λύσει το σύνολο των στεγαστικών προβλημάτων. Μακριά από εμάς τέτοιου είδους ικανότητες μάγων και ταχυδακτυλουργών. Με τον νομοσχέδιο αυτό όμως κάνουμε ένα βήμα μπροστά στη στεγαστική πολιτική, με στοχευμένες ρυθμίσεις που έχουν φιλολαϊκό και κοινωνικό πρόσημο».

Οι κυριότερες δράσεις του Προγράμματος «Σπίτι μου»

Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε τις κυριότερες δράσεις του Προγράμματος «Σπίτι μου» και οι οποίες αφορούν:

Άτοκα/Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους ηλικίας έως 39 ετών, τα οποία ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δίνονται με κριτήρια εισοδηματικά με βάση το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης. «Υπάρχουν όρια προς τα κάτω γιατί μιλάμε για δάνεια και πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης εγγύηση ότι το δάνειο θα αποπληρωθεί, διότι αν πάμε σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων δεν θα έχει πετύχει το πρόγραμμα», εξήγησε. Υπογράμμισε επίσης ότι με το πρόγραμμα αυτό, δίνονται χαμηλότοκα δάνεια ανεξαρτήτως της πορείας των επιτοκίων: Τα επιτόκια θα είναι σταθερά (το 1/4 του επιτοκίου της αγοράς) όποιο και αν είναι αυτό και τούτο διότι τα 3/4 του δανείου θα χορηγούνται άτοκα από τη ΔΥΠΑ και μόνο το 1/4 θα είναι έντοκο και με όρους αγοράς. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το κονδύλι για τα δάνεια είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχει δυνατότητα διπλασιασμού των πόρων για να καλυφθούν περισσότεροι, εάν εκδηλωθεί αυξημένη ζήτηση για το πρόγραμμα.

Πρόγραμμα «Κάλυψη» για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας (πολύτεκνους, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.λπ.), που βασίζεται στα κενά σπίτια που θα απελευθερωθούν από το πρόγραμμα «Εστία» (το οποίο λήγει στο τέλος του έτους), μέσω του οποίου νοικιάστηκαν από το Δημόσιο περισσότερες από 1.000 ιδιωτικές κατοικίες και διατέθηκαν για μετανάστες. Οι κατοικίες αυτές, θα επισκευαστούν αν χρειάζεται με δαπάνες του Δημοσίου και θα διατεθούν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε ευάλωτους νέους.

Κοινωνική Αντιπαροχή μέσω της ΔΥΠΑ. Πρόκειται για τον θεσμό που εφαρμόζεται σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βρετανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ισπανία. Μέσω συμβάσεων παραχώρησης παραχωρούνται «λιμνάζοντα» ακίνητα της ΔΥΠΑ με διαγωνιστικές διαδικασίες. Ο παραχωρησιούχος παίρνει τμήμα των διαμερισμάτων για δική του εκμετάλλευση και ένα άλλο τμήμα έως 60% αξιοποιείται για κοινωνικές κατοικίες. Τα σπίτια δίνονται με αποφάσεις της ΔΥΠΑ και κριτήρια διαφανή. Προβλέπεται επίσης και ο θεσμός του rent to own, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να γίνουν κύριοι των διαμερισμάτων που ενοικιάζουν με χαμηλό ενοίκιο.

Κονδύλια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών, μια σημαντική δράση που δεν περιλαμβάνεται ωστόσο στο νομοσχέδιο καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξειδίκευση του μέτρου.

Πιλοτική δράση Κοινωνικής Κατοικίας.

– Αξιοποίηση ακινήτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

– Πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για κενά σπίτια.

Τι λένε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια Θεανώ Φωτίου, είπε ότι η κυβέρνηση εξαπατά προεκλογικά νέους, φτωχούς και ευάλωτους για να ωφεληθούν τράπεζες και μεγαλοεργολάβοι, ενώ δεν απαντά στη «βόμβα» της στεγαστικής κρίσης.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν συνιστά ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, αλλά είναι άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης και υποστήριξε ότι δεν είναι παρά μία δέσμη ημίμετρων που δεν απαντάει στο στεγαστικό πρόβλημα σήμερα, ενώ απευθύνεται σε πολύ λιγότερους ανθρώπους από ό,τι ισχυρίζεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr