Η «βόλτα ελεφάντων» (elephant walk, στα αγγλικά) είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές αλλά και δύσκολες ασκήσεις στις οποίες μπορεί να προβεί μια πτέρυγα μάχης.

Στην άσκηση αυτή, όλα τα αεροσκάφη της πτέρυγας παρατάσσονται πάνω στον διάδρομο και απογειώνονται το ένα πίσω από το άλλο μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Elephant Walk στην Αλάσκα

Η άσκηση αυτή χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία για να διαπιστώσει το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας της πτέρυγας μάχης σε περίπτωση συναγερμού.

Η «βόλτα ελεφάντων» πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην 354η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Αλάσκα και η εικόνα προκαλούσε δέος.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, 18 F-35, 12 F-16 Aggressor και δύο ιπτάμενα τάνκερ KC-135 Stratotanker παρατάχθηκαν και απογειώθηκαν από τη βάση Έιελσον στην Αλάσκα.

Το μήνυμα της άσκησης

Η άσκηση, εκτός από τον αντικειμενικό στόχο της ο οποίος ήταν η επίτευξη προβολής μαζικής αεροπορικής ισχύος στο συντομότερο δυνατό χρόνο, έστειλε κι ένα άλλο μήνυμα.

Και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της Αρκτικής και ότι έχουν τα μέσα και την ικανότητα να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Πηγή: economico.gr