Κρεσέντο επιθετικότητας από τον Ερντογάν

Με προβληματισμό παρακολουθεί  η Αθήνα τη  ρητορική της Άγκυρας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους επιτελείς σε κρεσέντο επιθετικότητας, χωρίς να απαντούν επί του παρόντος αν θα προσέλθουν ή όχι στον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα.

Τον έχουν “ζώσει” τα προβλήματα 

Διπλωματικές πηγές αποδίδουν την επιθετικότητα του Ερντογάν στα οξυμένα εσωτερικά προβλήματά του, και ειδικότερα στην πίεση από τη γενικευμένη οργή για το δυσβάστακτα ακριβό κόστος ζωής για τον μέσο Τούρκο, η οποία αποτυπώνεται τόσο στις δημοσκοπήσεις, με διαρκή καθοδική πορεία των ποσοστών του, όσο και με τις συνεχείς επιθέσεις της αντιπολίτευσης.

  • “Ο Ερντογάν πιέζεται πολύ και η μόνη του διέξοδος είναι να ανεβάζει τους τόνους με την Ελλάδα” τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Επιπρόσθετα, αυτή την περίοδο, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αρχίσει ένα σκληρό παζάρι με την κυβέρνηση Μπάιντεν και τα δίνει όλα, μεταφορικά και κυριολεκτικά, για να εξομαλύνει τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Τα δίνει  όλα για να αποκτήσει σχέση με τον Μπάιντεν

Τα χρήματα που δαπανά ο Ερντογάν για λόμπυ με το νέο σύστημα εξουσίας της Ουάσιγκτον, είναι ενδεικτικά της αγωνίας που τον διακατέχει. Μία αγωνία, η οποία σημειωτέον, συνεχίζεται, καθώς ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Βεβαίως, υπάρχει  και η άλλη άποψη, που εκφράστηκε δια στόματος του νέου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά μέχρι στιγμής, τα μηνύματα δεν είναι θετικά προς την Άγκυρα.

Αντιθέτως, από την Ε.Ε και ειδικότερα από το Βερολίνο, τα μηνύματα παραμένουν θετικά και υποστηρικτικά για τον Ερντογάν, ο οποίος δείχνει να μην φοβάται στην πραγματικότητα το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τους Ευρωπαίους σε βάρος της χώρας του.

Το σύνδρομο Παβλόφ

Ο Νίκος Δένδιας χθες από το βήμα της Βουλής τόνισε με νόημα πως η Ελλάδα «αντιδρά όπως και όταν πρέπει και όχι όπως και όταν το επιθυμεί η Τουρκία», προσθέτοντας μάλιστα ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας σε «προφανείς λόγους» ακόμα και για μαθητές του δημοτικού.

«Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση» τόνισε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας ότι «η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ».

Όλα ανοικτά 

Στο ερώτημα πως ακριβώς θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια, καθώς όπως άπαντες στην Αθήνα συνομολογούν, κάποτε ήταν πολύ πιο προβλέψιμος. Τώρα έχει γίνει απρόβλεπτος και δείχνει να …ψάχνεται για καυγά.

Με αυτά και μ αυτά, όλα είναι ανοικτά. Και το σενάριο να προσέλθει κανονικά στον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών και να τις τινάξει στον αέρα…

Πηγή: economico.gr