κρίσεις ένοπλες δυνάμεις

Ανανέωση της θητείας του συνόλου, ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων δείχνουν οι πληροφορίες εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής», πλην απροόπτου, το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να καταλήξει στην ανανέωση της θητείας του συνόλου της στρατιωτικής ηγεσίας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι ι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης και ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις ένα χρόνο και η θητεία τους θα ανανεωθεί. Εκτός από τη μόλις μονοετή, έως τώρα, διάρκεια της θητείας τους στην ηγεσία, και οι τρεις αρχηγοί πιστώνονται και την πολύ καλή αντίδραση των Ε.Δ. στην κρίση του Εβρου και του «Ορούτς Ρέις». Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην περίπτωση του αρχηγού ΓΕΑ Γιώργου Μπλιούμη, ο οποίος συμπληρώνει δύο έτη στη θέση του.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», φαίνεται πως «μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί ως έχει το σύνολο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, με μία μικρή ένσταση να υπάρχει μόνο ως προς το πρόσωπο του Α/ΓΕΑ κ. Γεώργιου Μπλιούμη ο οποίος αύριο ολοκληρώνει δυο χρόνια θητείας και απαιτείται είτε ενεργοποίηση του 2+1 είτε αντικατάστασή του».

Η «Καθημερινή» ωστόσο επισημαίνει πως στον κ. Μπλιούμη «πιστώνονται τα αντανακλαστικά και η άψογη ανταπόκριση του μηχανισμού της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στην ταχύτητα που απαιτήθηκε ώστε να καταρτιστεί μια λεπτομερής και πλήρης μελέτη ενσωμάτωσης των γαλλικών μαχητικών Rafale».

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης της θητείας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θα ακολουθήσουν, τις επόμενες εβδομάδες, οι τακτικές κρίσεις των υπόλοιπων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: economico.gr