Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Κρίση ταυτότητας στην ΕΕ προκάλεσε η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή με τους ηγέτες των «27» να προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, καθώς τα πράγματα βαίνουν επιδεινούμενα στην περιοχή.

Σύμφωνα με το CNN καταγράφονται σημαντικά διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών-μελών εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής της ΕΕ. Οι ηγέτες των 27 συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε νωρίτερα ότι οι 27 θα πιέσουν για μια παύση των μαχών ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Διαφορετικές απόψεις

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι 27 της ΕΕ στο ίδιο μήκος κύματος. Ενώ όλα τα κράτη-μέλη συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η βοήθεια πρέπει να επιτραπεί στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν, υπάρχουν δισταγμοί από ορισμένα να υποστηρίξουν την παύση των μαχών, επειδή φοβούνται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, καθώς κράτη-μέλη έχουν τοποθετηθεί με συγκεκριμένο τρόπο για το Μεσανατολικό, και δεν φαίνεται εύκολη η σύμπνοια. Μεταξύ των 27 υπάρχουν κράτη-μέλη όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο τα οποία υποστηρίζουν παραδοσιακά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Επίσης, χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία υιοθετούν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και περιορίζονται στο ζήτημα της ασφάλειας.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία για τις οποίες οτιδήποτε έχει να κάνει με το Ισραήλ αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς βαραίνει μέχρι και σήμερα ο ρόλος τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα. Ωστόσο, πέρα από το άμεσο ζήτημα του εξελισσόμενου πολέμου, η Ευρώπη έχει τις δικές της ανησυχίες για τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης.

Πληροφορίες για συμφωνία

«Μπορεί να υπάρξει εκτοπισμός παρόμοιος με αυτόν της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε στο CNN ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Αυτό οδήγησε σε τεράστιες διαιρέσεις στην ευρωπαϊκή κοινωνία – αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Ιδανικά, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος πριν επεκταθεί στα δικά μας σύνορα». Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της Ένωσης θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν μια επίδειξη ενότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φάνηκε ότι κατέληξαν στη διατύπωση ενός τελικού ανακοινωθέντος για τη Μέση Ανατολή, τερματίζοντας τρεις ημέρες διενέξεων και «παζαριών». Το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει μόλις μία σελίδα με δηλώσεις για τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, ενώ φαίνεται ότι θα ζητήσουν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις» των βομβαρδισμών στη Γάζα.

Παλαιότερες εκδοχές που περιλάμβαναν τη φράση «ανθρωπιστική παύση» απορρίφθηκαν από τρεις χώρες, όπως γίνεται αντιληπτό, που πιστεύεται ότι είναι η Γερμανία, η Τσεχία και η Αυστρία, με το σκεπτικό ότι υπονοούσε μόνιμη παύση των εχθροπραξιών και θα έθετε σε κίνδυνο το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της Χαμάς, σχολίασε ο Guardian.

Οι δηλώσεις των ηγετών

«Όλοι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την ίδια ώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση», είπε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στην Σύνοδο. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ βλάπτουν επίσης τον παλαιστινιακό λαό και δημιουργούν κίνδυνο για αποσταθεροποίηση της περιοχής».

Επίσης, η πρόεδρος της Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα είπε ότι «αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιείται με φόντο τον πόλεμο και τη γεωπολιτική αστάθεια και η ενότητα και η συνοχή της ΕΕ θα δοκιμαστούν περισσότερο από ποτέ», προσθέτοντας ότι «η Χαμάς πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς όρους. Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να επιτρέψουμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για να ανακουφιστούν οι σκληρότερες συνέπειες που βλέπουμε σε αθώους πολίτες στη Γάζα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr