Μετά από μια μικρή ανάπαυλα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρχισε εκ νέου τις επιθέσεις του στο Ισραήλ για το συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, επιχειρώντας για άλλη μια φορά να απευθυνθεί στον μουσουλμανικό κόσμο ως ηγέτης του.

Νέα σύγκριση με… ναζί

Λίγο μετά την επίσκεψη του προέδρου της Αργεντικής, Χαβιέ Μιλέι, στο Ισραήλ, ο οποίος παρομοίασε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου με το Ολοκαύτωμα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, το Ισραήλ, οι δυνάμεις κατοχής του σκοτώνουν Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αδελφοί μας έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου. Περισσότεροι από 67.000 αθώοι Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα που στοχεύουν τον άμαχο πληθυσμό. Θρησκευτικοί χώροι, σχολεία, νοσοκομεία και ολόκληρη η αστική υποδομή γίνονται στόχος ισραηλινών επιθέσεων συγκρίσιμων με τις ναζιστικές θηριωδίες».

Από κοινού αντιδράσεις του ισλαμικού κόσμου

Σε ομιλία του στο forum νεολαίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του και άλλες μουσουλμανικές χώρες δεν φείδονται προσπαθειών για να επιστήσουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στα εγκλήματα του Ισραήλ κατά της ανθρωπότητας και τις παραβιάσεις των κανόνων του πολέμου, λέγοντας ότι «συνεχίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι οι ισλαμικές χώρες αντιδρούν και ενεργούν από κοινού ενάντια στην καταπίεση του Ισραήλ στη Γάζα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και εδαφικά ολοκληρωμένο παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Φιντάν: Δεν υφίσταται διεθνές δίκαιο

Σε αντίστοιχο «μήκος κύματος» κινήθηκαν και δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ανέφερε δηκτικά ότι η παγκόσμια κοινότητα «ή σιωπά ή υποστηρίζε τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, πράγμα που σημαίνει ότι το διεθνές δίκαιο δεν υφίσταται πλέον». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε επίσης ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα «δεν είναι ένας τοπικός πόλεμος», αλλά εκτίμησε ότι «θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο» εάν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες και η κατάσταση δεν διευθετηθεί με βάση την αρχή των δύο κρατών, ζητώντας, παράλληλα, «άμεση διπλωματική πίεση στο Ισραήλ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr