Ερντογάν

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι απελευθερωτές που προστατεύουν τη γη τους» δήλωνε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στην ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση που διέπραξε θηριωδίες εις βάρος Ισραηλινών.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκατέλειψε το ρόλο του «ειρηνοποιού» και έσπευσε να αναλάβει το ρόλο του προστάτη των Παλαιστινίων και του υποστηρικτή Χαμάς. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αλλά και οι πολιτικοί σύμμαχοί του και ο πολυεπίπεδος μηχανισμός του, εξαπέλυσαν επίθεση στο Ισραήλ για το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας με απειλές για στρατιωτική παρέμβαση και κατηγορίες για γενοκτονία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ακύρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα το οποίο ήταν κανονισμένο στην περιοχή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «βαρβαρότητα» που υφίστανται «οι αδελφοί μας από τη Γάζα», ενώ τόνισε πως «το Ισραήλ, το οποίο λαμβάνει την άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, διαπράττει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη». 

Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

«Γιορτάσαμε την 100ή επέτειό μας την ώρα που τα αδέλφια μας σφαγιάζονταν στη Γάζα και την Παλαιστίνη. Από τις 7 Οκτωβρίου, οι αδελφοί μας από τη Γάζα έχουν υποστεί βαρβαρότητα. Το Ισραήλ, το οποίο έχει την άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, διαπράττει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το Νοσοκομείο Φιλίας, που ήταν το δώρο μας στους αδελφούς μας στη Γάζα, έγινε στόχος των ισραηλινών δυνάμεων. Ήταν το τελευταίο θύμα της ισραηλινής βαρβαρότητας. Οι καρκινοπαθείς έχασαν την πρόσβασή τους στα φάρμακα. Τα νοσοκομεία μένουν ανέγγιχτα στον πόλεμο. Οι υποδομές υγείας της χώρας δεν μπορούν να καταστραφούν. Το Ισραήλ ενεργεί σαν οργάνωση και όχι σαν κράτος. Τα κράτη πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους του πολέμου. 8.500 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων. Περισσότεροι από 21 χιλιάδες αδελφοί μας τραυματίστηκαν» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερες από χίλιες σοροί είναι θαμμένες κάτω από τα ερείπια. Ένα πολύ σημαντικό μέρος των κτιρίων στη Γάζα καταστράφηκε. Οι κάτοικοι της Γάζας των οποίων το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τα τρόφιμα έχουν διακοπεί σφαγιάζονται» συνέχισε ο Ερντογάν.

Τονίζοντας ότι στόχος των Ισραηλινών έγιναν νοσοκομεία όπως το τουρκικής χορηγίας αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Γάζα, σημείωσε ότι «αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ οργανώσεων και κρατών. Τα κράτη είναι υποχρεωμένα να τηρούν τους νόμους του πολέμου. Αυτή η επίθεση και μόνο είναι αρκετή για να αποδείξει ότι το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα, νόμο ή ανθρώπινες αξίες».

Επίθεση στη Δύση

Συνεχίζοντας ο Ερντογάν σημείωσε ότι «ως αποτέλεσμα των άμεσων επιθέσεων του Ισραήλ κατά αμάχων, έχουν χάσει τη ζωή τους 8.500 Παλαιστίνιοι, κυρίως μωρά, παιδιά και γυναίκες», αφήνοντας αιχμές προς τις δυτικές χώρες λέγοντας ότι «οι χώρες που ισχυρίζονται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δυστυχώς, υποστηρίζουν ανοιχτά αυτή τη σφαγή».

«Πιστεύουμε ότι το Ισραήλ, το οποίο φαίνεται να έχει χάσει τελείως το κρατικό του μυαλό και δρα σαν οργάνωση, πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Επίσης έκανε γνωστό ότι γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε οι δράστες των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα να λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου, προσθέτοντας ότι «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του καταπιεσμένου και αθώου λαού της Γάζας σε κάθε βήμα μέχρι τέλους».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της «Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης Παλαιστίνης-Ισραήλ» σχολίασε ότι θα είναι η καταλληλότερη πλατφόρμα καθώς θα διοργανωθεί με τη συμμετοχή όλων των σχετικών μερών.

Βέβαια δεν άφησε την ευκαιρία να προσφερθεί η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα ασφαλείας στην περιοχή.

«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός ασφαλείας σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής. Εάν γίνει ένα τέτοιο βήμα, εμείς, ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη. Στόχος μας είναι να βγάλουμε την περιοχή μας από αυτή την κατηφόρα στην οποία έχει παρασυρθεί. Ενώ εργαζόμαστε για τον τερματισμό του πολέμου με διπλωματικά μέσα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα με όλα μας τα μέσα».

«Ο δυτικός κόσμος απέτυχε για άλλη μια φορά στη δοκιμασία της ανθρωπιάς στη Γάζα»

Δεν άφησε στο απυρόβλητο και τη Δύση ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέροντας ότι «ο δυτικός κόσμος, ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές χώρες, απέτυχαν για άλλη μια φορά στη δοκιμασία της ανθρωπιάς στη Γάζα.

«Κοιτάξτε, εδώ και ακριβώς 25 ημέρες, παιδιά πεθαίνουν, γυναίκες πεθαίνουν, νοσοκομεία βομβαρδίζονται».

«Για 25 ακριβώς ημέρες, 2,3 εκατομμύρια καταπιεσμένοι άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν σε 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για ακριβώς 25 ημέρες, όλες οι ιδιότητες της ανθρωπότητας στη Γάζα έχουν καταστραφεί μία προς μία. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί καν να ζητήσει «κατάπαυση του πυρός», πόσο μάλλον να επικρίνει το Ισραήλ» δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «οι διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί δεν μπορούν να αρθρώσουν ούτε μια επικριτική φράση, παρόλο που περισσότεροι από 34 συνάδελφοί τους σφαγιάστηκαν στη Γάζα. Καθώς δεν το κάνουν αυτό, όλοι προσπαθούν να καλύψουν τις ισραηλινές θηριωδίες.

Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι «απλώς παρακολουθεί τη στοχοποίηση των οργανώσεων και του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν δείχνουν καμία αντίδραση στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται εδώ και 25 ημέρες. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν δείχνουν καμία αντίδραση στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται εδώ και 25 ημέρες», προσθέτοντας ότι «εν ολίγοις, όσοι υψώνουν τη φωνή τους όταν πρόκειται για την Τουρκία και τον ισλαμικό κόσμο προτιμούν να μην εμφανίζονται μπροστά στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ.

Καταλήγοντας για τον πόλεμο Χαμάς Ισραήλ σημείωσε ότι «λέω ξεκάθαρα: Όσοι παρακολουθούν αμέτοχοι το θάνατο χιλιάδων παιδιών της Γάζας σήμερα, δεν θα έχουν τίποτα αξιόλογο να πουν αύριο για οποιοδήποτε θέμα. Το κυριότερο είναι να μιλάμε σε δύσκολους καιρούς, να λέμε την αλήθεια σήμερα. Κανένα καλό δεν θα βγει στην ανθρωπότητα ή στον κόσμο από τους «υπερασπιστές των δικαιωμάτων του γλυκού νερού» που δεν μιλούν ενάντια στις σφαγές του Ισραήλ. Πιστεύουμε σε αυτό και ενεργούμε αναλόγως».

Ο Ερντογάν διανύει την τρίτη προεδρική του θητεία και βρίσκεται ήδη στην εξουσία της Τουρκίας εδώ και μια 20ετία, διοικώντας περισσότερα χρόνια ακόμη και από τον Κεμάλ. Ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας σημάδεψε τον προηγούμενο αιώνα, ο Ερντογάν φιλοδοξεί, για την υστεροφημία του, να σφραγίσει το νέο τουρκικό αιώνα. Επιδιώκει να οδηγήσει την Τουρκία από τη G20 στη G7, αναβαθμίζοντάς την από μια περιφερειακή δύναμη σε μια κεντρική παγκόσμια δύναμη.

Ίσως αυτό να περνάει μέσα από την εκμετάλλευση του εξαθλιωμένου λαού της Λωρίδας της Γάζας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr