Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ισορροπήσουν ανάμεσα στην υποστήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς και στην προστασία των αμάχων, φαίνεται ότι η στάση προκαλεί προβλήματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς βαθαίνει τις διαιρέσεις μεταξύ των αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων που δεν έχουν κομματική ταυτότητα, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ακλόνητη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Ισραήλ δεν λαμβάνει υπόψη βασικά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία. Επιστολές και υπομνήματα διαφωνίας κυκλοφορούν μεταξύ του προσωπικού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα έγγραφα περιγράφονται ως καθοδηγούμενα από αξιωματούχους που βρίσκονται στις αρχές και στα μέσα της καριέρας τους και διαμορφώνουν μια θέση που τους φέρνει σε αντίθεση με την πολιτική ηγεσία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά τη βίαιη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ, η οποία σκότωσε 1.400 ανθρώπους. Περισσότεροι από 240 άλλοι άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι. Όμως ο μεγάλος αριθμός των νεκρών στη Γάζα, όπου εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί περίσσότεροι από 10.500 άνθρωποι, σε συνδυασμό με την ταχεία αποστολή αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ, προβληματίζουν τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Δύο σκέλη επιχειρημάτων

Ο Τζος Πολ παραιτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου από τη θέση του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου εργαζόταν για τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ. Είπε μάλιστα, ότι άλλοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον προσέγγισαν μετά την παραίτησή του. “Ακούω ουσιαστικά δύο σκέλη επιχειρημάτων ή ανησυχιών“, δήλωσε ο Πολ. “Το ένα είναι, αυτό που θα μπορούσατε να αποκαλέσετε ηθική στάση – όπου οι άνθρωποι εντάχθηκαν στην κυβέρνηση για να κάνουν καλό, και δεν τους αρέσει να διευκολύνουν τον μαζικό θάνατο αμάχων, και δεν τους αρέσει όταν δεν υπάρχει χώρος για πολιτική συζήτηση σχετικά με αυτά τα βασικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων“. Το άλλο επιχείρημα που ο Πολ είπε ότι ακούει είναι η ανησυχία ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης Biden απέναντι στο Ισραήλ απομονώνει τις ΗΠΑ στην περιοχή και υπονομεύει τη θέση της Αμερικής στην παγκόσμια σκηνή.

Η τρέχουσα πολιτική προσέγγιση έχει μαζικά αρνητικές συνέπειες για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τόσο όσον αφορά τις σχέσεις μας στη Μέση Ανατολή όσο και ευρύτερα όσον αφορά τον στρατηγικό μας ανταγωνισμό με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας“, είπε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Εξωτερικής Υπηρεσίας (AFSA), του συνδικάτου που εκπροσωπεί τα μέλη της Εξωτερικής Υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση. “Ξέρουμε ότι είναι ένα επιβαρυμένο θέμα, ξέρουμε ότι εμπλέκονται πολλά συναισθήματα. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος βλέποντας αυτές τις εικόνες κάθε βράδυ στις βραδινές ειδήσεις, και το ξέρουμε αυτό“, δήλωσε.

Λεπτή γραμμή

Αυτοί οι διπλωμάτες είναι επιφορτισμένοι με το να ζυγίζουν τις δύσκολες επιλογές του τι είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ σε σχέση με τις πιθανές, αν υπάρχουν, παράπλευρες απώλειες που μπορεί να προκύψουν. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ξεχωριστά η AFSA, έχουν συναντηθεί με τις οργανώσεις των εργαζομένων για να βεβαιωθούν ότι “υποστηρίζονται” και ακούγονται. “Οι Αραβοαμερικανοί σε οργανισμούς εξωτερικών υποθέσεων, οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι και φίλοι στο κράτος, οι Εβραίοι Αμερικανοί στη διπλωματία, είναι όλοι αυτοί οι οργανισμοί εργαζομένων με τους οποίους έχουμε συναντηθεί ή θα συναντηθούμε για να βεβαιωθούμε ότι υποστηρίζονται, διότι προφανώς αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ και τη Γάζα έχει εγχώριες επιπτώσεις εδώ. Οι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς, αισθάνονται ίσως ότι δεν τους ακούνε“, είπε.

Φυσικά, επικροτούμε την ευκαιρία να ακουστούν αυτές οι ομάδες. Από ό,τι έχουμε μάθει, είχαν συναντήσεις με την ανώτερη ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη“, τόνισε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή, ζητώντας ανθρωπιστικές ή τακτικές παύσεις που ελπίζει ότι θα διατηρήσουν την ικανότητα του Ισραήλ να πετύχει τους στρατιωτικούς του στόχους κατά της Χαμάς και θα επιτρέψουν μια οδό για να προσπαθήσει να προστατεύσει τους αμάχους. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μετά από ταξίδι του στο Ισραήλ, δήλωσε ότι “πιστεύουμε ότι υπάρχουν πρόσθετα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν για να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες αμάχων“. Αλλά τα μέλη του προσωπικού κάνουν όλο και περισσότερο γνωστή τη διαφωνία τους.

Υπόμνημα διαφωνίας

Εκατοντάδες μέλη του προσωπικού της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης στήριξαν ανώνυμα μια ανοιχτή επιστολή προς τον Μπάιντεν ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και παύση των εχθροπραξιών, ανέφερε το Foreign Policy. Και ορισμένοι υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός και να υιοθετήσει έναν πιο δυναμικό τόνο απέναντι στους Ισραηλινούς δημοσίως, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής των ισραηλινών στρατιωτικών τακτικών και της μεταχείρισης των Παλαιστινίων, σύμφωνα με τουλάχιστον ένα σχέδιο υπομνήματος διαφωνίας που περιήλθε στην κατοχή του Politico.

Τα υπομνήματα του διαύλου διαφωνίας θεωρούνται ιερά και απαραβίαστα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υποτίθεται ότι παραμένουν ιδιωτικά. Το κανάλι επιτρέπει στο προσωπικό οποιουδήποτε επιπέδου να θέτει προβληματισμούς σε ανώτερους αξιωματούχους, ιδίως στον υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με απόψεις που αντιτίθενται στην πολιτική της κυβέρνησης. Είναι πάντα αμφιλεγόμενο αν τέτοια υπομνήματα δημοσιοποιούνται, καθώς η δημοσιοποίησή τους, όπως λένε ορισμένοι, μπορεί να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στο προσωπικό που αισθάνεται άνετα να διατυπώνει αντιρρήσεις για την πολιτική της διοίκησης υπό τον φόβο της τιμωρίας.

Το επίμαχο ψήφισμα του ΟΗΕ

Ο Μπεν Φίσμαν, ο οποίος υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, δήλωσε ότι οι επικρίσεις που ακούει από το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πολιτική της κυβέρνησης είναι “μια γενική ανησυχία ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τις ανησυχίες των Παλαιστινίων, συγκεκριμένα των πολιτών της Γάζας“. Ο Φίσμαν, που τώρα είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσινγκτον για την Εγγύς Ανατολή, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι οι συστάσεις στο υπόμνημα διαφωνίας που διέρρευσε αντιπροσωπεύουν ανταρσία μεταξύ του προσωπικού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζω ότι είναι λογικοί και κατανοούν τη βάση της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Και ίσως είναι απογοητευμένοι“, δήλωσε.

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο πιο άσχημος γίνεται ο πόλεμος -που πιθανότατα θα είναι άσχημος, όχι καλύτερος- θα βλέπετε πιθανώς περισσότερες φωνές σαν κι αυτή. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε μια αλλαγή στην κατεύθυνση του πολέμου, αλλά δεν το περιμένω“, προσέθεσε. Ενώ η θέση των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ είναι γενικά κοινή από τις δυτικές και δημοκρατικές κυβερνήσεις, τα αραβικά έθνη και τα κράτη του Κόλπου προκαλούν τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να αποδεχτεί μια κατάπαυση του πυρός και κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Η Γ.Σ. του ΟΗΕ ενέκρινε στα τέλη του περασμένου μήνα ψήφισμα που ζητούσε “ανθρωπιστική εκεχειρία” μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι ΗΠΑ και 13 άλλα έθνη καταψήφισαν το ψήφισμα επειδή δεν καταδίκαζε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ 45 χώρες απείχαν.

Ζήτημα με τα όπλα

Στην επιστολή παραίτησης του ο Πολ αναφέρθηκε στην αντίθεση με την αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ, επικρίνοντας την κυβέρνηση και τους νομοθέτες στο Κογκρέσο ότι ενεργούν βάσει “μιας παρορμητικής αντίδρασης που βασίζεται σε προκατάληψη επιβεβαίωσης, πολιτική ευκολία, διανοητική χρεοκοπία και γραφειοκρατική αδράνεια“. Η θέση του Πολ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν να εξετάζει και να υπογράφει τις μεταφορές όπλων σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης, μια διαδικασία που, όπως είπε, φιλτράρει 20.000 αιτήματα μεταφοράς όπλων ετησίως, και η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί σε ένα “όχι, ναι ή ναι, αλλά“. Αυτό που προκάλεσε την παραίτησή του, δήλωσε ο Πολ, ήταν ότι “δεν υπήρξε καμία συζήτηση” σχετικά με τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει τι συγκεκριμένα έχει στείλει στο Ισραήλ, λέγοντας ότι πρόκειται τουλάχιστον για προμήθειες αεράμυνας, πυρομαχικά, θωράκιση και τουφέκια. Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι αναμένουν από το Ισραήλ να πραγματοποιήσει τα χτυπήματά του εντός των ορίων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ότι υπάρχει μια νομική συζήτηση γύρω από το πόσο δικαιολογημένες είναι οι στρατιωτικές ενέργειες για την εξουδετέρωση απειλών σε σύγκριση με το ενδεχόμενο απωλειών μεταξύ των πολιτών.

Και πολιτικές παρενέργειες

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στις 26 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι δεν είναι “έτοιμος να αναγνωρίσει ότι υπάρχει κατάχρηση των όπλων” εκ μέρους του Ισραήλ και επέκρινε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. “Γνωρίζουμε ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσκολέψουν το Ισραήλ να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους, βάζοντας αθώους πολίτες σε κίνδυνο. Αυτός είναι ο στόχος τους“. Αλλά υπάρχουν αυξανόμενες διαιρέσεις μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Μπάιντεν στη Γερουσία.

Μια ομάδα 26 Δημοκρατικών γερουσιαστών έστειλε επιστολή στον πρόεδρο ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το πώς το Ισραήλ εργάζεται για να μετριάσει τις απώλειες αμάχων. “Ζητάμε με σεβασμό από την ομάδα σας να μας παράσχει πληροφορίες σχετικά με αυτές τις δύο σαφείς προτεραιότητες των ΗΠΑ: την υποστήριξη μιας ισραηλινής στρατηγικής που θα υποβαθμίσει και θα νικήσει αποτελεσματικά την απειλή από τη Χαμάς και τη λήψη όλων των δυνατών μέτρων για την προστασία των αμάχων στη Γάζα“, έγραψαν οι γερουσιαστές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr