Ρούτε Ταμείο Ανάκαμψης

H Ουγγαρία και η Πολωνία επιμένουν στο βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης και η Ευρώπη αναζητά plan B για να κάνει bypass στο μπλόκο των δύο χωρών: Είτε πρόκειται για διπλωματικό ελιγμό-απειλή, είτε για ευθεία σύγκρουση, το Bloomberg μεταδίδει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην άμεση λειτουργία του Ταμείου των 1,8 τρις ευρώ ακόμη και χωρίς την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Οι πληροφορίες και τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες λένε πως είναι δύσκολο μεν, εφικτό δε, να υπάρξει μέσα στον επόμενο μήνα ένα εφεδρικό σχέδιο που θα παρακάμπτει τις ευρωπαίκές συνθήκες και θα αποκλείει τις δύο χώρες από τα κονδύλια του Ταμείου.

Μ. Βέρνερ: “Μπορούμε και χωρίς αυτούς”

“Εάν δεν σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε μπορούμε να κάνουμε και χωρίς αυτούς”, δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, στην τηλεόραση του Bloomberg. “Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μεγάλο πρόβλημα για τις ίδιες τους τις χώρες”.

Βαρσοβία και Βουδαπέστη εξακολουθούν να αρνούνται κατηγορηματικά την σύνδεση της χρηματοδότησης από το Ταμείο με τις αρχές του κράτους δικαίου – αρχές, τις οποίες αμφότερες έχουν επανειλημμένα παραβεί και για τον λόγο αυτό είναι υπόλογες ενώπιον των ελεγκτικών αρχών της ΕΕ.

Τα τρία σενάρια για το bypass

Η ρήτρα του κράτους δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη για χώρες της ΕΕ όπως η Ολλανδία και η Γαλλία και εάν δεν επέλθει συμβιβασμός στην σύνοδο κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου, η επόμενη εναλλακτική θα είναι η προώθηση του Plan B για την σύσταση του Ταμείου χωρίς την συμμετοχή Ουγγαρία και Πολωνίας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει τρεις προτάσεις στο τραπέζι για να επιτευχθεί αυτό το bypass:

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ο φιλελεύθερος Γκι Φέρχοφσταντ έχει προτείνει την λειτουργία του Ταμείου μέσα από μια ενισχυμένη πλειοψηφία και μια «συμμαχία προθύμων», η οποία διασταλτικά προβλέπεται και από την συνθήκη της Λισαβώνας.

Επανίδρυση της… Ε.Ε. προτείνει ο Ρούτε

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζητά ακόμη πιο επιθετική προσέγγιση – ζητά «πυρηνικές λύσεις», όπως λέει χαρακτηριστικά το Bloomberg. Ητοι, προτείνει ακόμη και την… επανίδρυση της ΕΕ χωρίς την Ουγγαρία και την Πολωνία, ή την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης έξω από όλες τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες μέσα από μια συμφωνία των υπολοίπων 25 κυβερνήσεων.

Νομικοί παράγοντες που επικαλείται το Bloomberg επισημαίνουν ότι όλες αυτές οι λύσεις έχουν υψηλή δυσκολία εφαρμογής. Και επισημαίνουν ότι, ακόμη κι εάν βρεθεί ο τεχνικός τρόπος παράκαμψης των συνθηκών, θα συνεχίσει να απαιτείται ομοφωνία για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του προϋπολογισμού της ΕΕ ως το εχέγγυο για τον δανεισμό από τις αγορές στον οποίο θα προχωρήσει η Κομισιόν προκειμένου να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βαρσοβία: Δεν χρειαζόμαστε το Ταμείο

Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Πολωνίας Βίκτορ Ορμπαν και Ματεους Μοραβιέσκι προφανώς και γνωρίζουν τα σοβαρά νομικά εμπόδια. Και γι αυτό δείχνουν αποφασισμένοι να παίξουν το σκληρό χαρτί του βέτο μέχρι τέλους.

Ο Μοραβιέσκι, μάλιστα, δήλωσε ήδη πως η χώρα του μπορεί να ζήσει και χωρίς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης απαρτίζεται ουσιαστικά από πίστωση», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ναι, είναι ένα δάνειο χαμηλού επιτοκίου, αλλά σήμερα μπορούμε επίσης να λάβουμε ένα δάνειο με χαμηλό επιτόκιο από την αγορά – εκδίδοντας ομόλογα».

Πηγή: economico.gr