Στο κενό έπεσε άλλη μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης, καθώς μετά από μια μαραθώνια συνάντηση το αποκαλούμενο «σχήμα της Νορμανδίας» απέτυχε να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Μάλιστα, η Μόσχα εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτική σχετικά με τη συνάντηση των αντιπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, η οποία διήρκεσε περίπου 9,5 ώρες, χωρίς τελικά να προκύψει “λευκός καπνός”. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε σε πολύ δηκτικό ύφος ότι “γίναμε όλοι μάρτυρες ότι η συνάντηση των πολιτικών συμβούλων υπό το σχήμα της Νορμανδίας δεν κατέληξε χθες σε κανένα αποτέλεσμα“.

“Ανικανότητα”

Έκανε λόγο για “ανικανότητα” των διαφόρων εκπροσώπων να αναγνώσουν “με τον ίδιο τρόπο το ίδιο κείμενο“, δηλαδή, τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφτηκαν το 2015 με σκοπό να βάλουν τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία. “Δυστυχώς, η ουκρανική πλευρά κάνει τα πάντα ώστε να μην εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της” στις συμφωνίες αυτές, είπε ο Πεσκό, ενώ σύμφωνα με τη Γερμανία, νέα συνάντηση αναμένεται τον Μάρτιο.

Από την πλευρά τους, Παρίσι και Βερολίνο έκαναν λόγο για “δύσκολες” συνομιλίες, σύμφωνα γαλλική και γερμανική πηγή. Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών, που συναντώνται από το 2014 υπό το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία, είχαν συνομιλίες 9,5 ωρών στο Βερολίνο, την ώρα που η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, κατηγορείται ότι προετοιμάζει νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της χώρας.

Το μεγάλο “αγκάθι”

Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και δηλώνει ότι θέλει μόνον να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της απέναντι στην εχθρότητα του Κιέβου και του ΝΑΤΟ. “Οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και επέτρεψαν να φανούν ξεκάθαρα οι διάφορες θέσεις και οι διάφορες επιλογές λύσης“, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στους Γάλλους και τους Γερμανούς διαπραγματευτές. “Η συνάντηση διήρκεσε πολλές ώρες και ήταν δύσκολη“, σημείωσε και η γαλλική προεδρία.

Η συζήτηση ανάμεσα στους συμβούλους αφορούσε κυρίως δύο σημεία: τα πολιτικά μέτρα, όπως η εξέταση νόμων που η Ουκρανία πρέπει, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, να συζητήσει με τους αυτονομιστές, και τα ανθρωπιστικά μέτρα που συνοδεύουν τις συνομιλίες αυτές, κυρίως όσον αφορά την απελευθέρωση κρατουμένων“, σημείωσε το Ελιζέ, προσθέτοντας ότι το βασικό εμπόδιο είναι ότι “η Ρωσία δέχθηκε τη διαπραγμάτευση σε βάθος, αλλά στο τέλος επέμεινε να γραφτεί ότι η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί απευθείας με τους αυτονομιστές, κάτι το οποίο συνιστά την μόνη κόκκινη γραμμή της Ουκρανίας“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr