Κρίση στην Ουκρανία: Επιμένουν οι ΗΠΑ για ρωσική επίθεση

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας ότι τα στρατεύματά της που βρίσκονταν στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους και θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, η Δύση επιμένει ότι η Μόσχα προτίθεται να πραγματοποιήσει επίθεση στην Ουκρανία.

Μάλιστα, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες» και ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την εισβολή στη γειτονική της χώρα, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ψεύτική ή και αληθινή επίθεση με χημικά όπλα.

«Θέλω να αποτρέψω τον πόλεμο»

«Δεν βρίσκομαι σήμερα εδώ για να ξεκινήσω έναν πόλεμο αλλά για τον αποτρέψω» είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντάς του να συναντηθούν στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η απάντηση στις σημερινές δηλώσεις μου θα είναι νέες αρνήσεις εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης», είπε ο Αμερικανός υπουργός. «Η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει σήμερα (…) ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, να το πει με σαφήνεια, να το πει ξεκάθαρα σε όλον τον κόσμο και στη συνέχεια να το αποδείξει στέλνοντας τους στρατιώτες της, τα άρματα, τα αεροσκάφη, στους στρατώνες και τις βάσεις τους και στέλνοντας τους διπλωμάτες της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συνέχισε.

Το αμερικανικό σενάριο

«Τις επόμενες ημέρες, ο κόσμος θα θυμάται αυτή τη δέσμευσή ή την άρνηση δέσμευσης», πρόσθεσε. «Οι πληροφορίες μας δείχνουν σαφώς ότι οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων και αεροσκαφών, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», επέμεινε.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέγραψε το σενάριο που αναμένουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το οποίο μιλάει για πλήγματα με «πυραύλους και βόμβες» στην Ουκρανία, κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ουκρανικών θεσμών και στη συνέχεια εισβολή αρμάτων και στρατιωτών εναντίον στόχων-κλειδιών, ακόμη και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Δηλώνοντας ότι κατανοεί τον σκεπτικισμό εκείνων που θυμούνται τα περασμένα λάθη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θέλει να δώσει τόσες λεπτομέρειες «με την ελπίδα ότι αν τις μοιραστεί με τον κόσμο» θα ωθήσει τη Ρωσία «να εγκαταλείψει την οδό του πολέμου».

Προσχήμα για την επίθεση

Κατά τον Μπλίνκεν, η Μόσχα θα κατασκευάσει με κάθε τρόπο ένα πρόσχημα για την επίθεση: αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιο «βίαιο γεγονός» για το οποίο η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία, κάποια «τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία» ή ακόμη «η υποτιθέμενη ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου, ένα σκηνοθετημένο πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον πολιτών ή ακόμη και μια αληθινή επίθεση με χημικά όπλα». «Η Ρωσία μπορεί να ισχυριστεί ότι ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση ή γενοκτονία», προειδοποίησε, επισημαίνοντας ότι τέτοιοι «συναγερμοί» εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες αλλά και σήμερα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, η ρωσική κυβέρνηση θα δηλώσει ότι η Μόσχα πρέπει να απαντήσει για να υπερασπιστεί τους Ρώσους πολίτες ή τους ρωσόφωνους κατοίκους της Ουκρανίας. Και μετά «θα ξεκινήσει η επίθεση», πρόσθεσε. «Ρωσικοί πύραυλοι και βόμβες θα πέσουν στην Ουκρανία, οι τηλεπικοινωνίες θα διακοπούν, οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπλοκάρουν ουκρανικές υπηρεσίες-κλειδιά», είπε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη για αυτό το σενάριο καταστροφής.

«Κατόπιν, άρματα και στρατιώτες θα προωθηθούν εναντίον στόχων-κλειδιών που έχουν ήδη καθοριστεί». Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «πληροφορίες» που δείχνουν ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει «συγκεκριμένες ομάδες Ουκρανών», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η Μόσχα απορρίπτει και προειδοποιεί

Από την πλευρά της Μόσχας, ο  Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν χαρακτήρισε «λυπηρά και επικίνδυνα» τα στρατιωτικά σενάρια που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν ήδη στις βάσεις τους. Πάντως, η ρωσική κυβέρνηση, στην απάντησή της προς τις ΗΠΑ, σχετικά με τις ανησυχίες της για την ασφάλεια της χώρας, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον με μέτρα «στρατιωτικοτεχνικού χαρακτήρα» και απέρριψε ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «το 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Η Ρωσία εκτιμά ότι οι ΗΠΑ δεν έδωσαν «εποικοδομητικές απαντήσεις» στις προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας και δηλώνει ότι ενδέχεται να ληφθούν «στρατιωτικοτεχνικά μέτρα» ως απάντηση, αναφέρει η γραπτή απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου ειδήσεων Interfax. «Δηλώνουμε ότι η αμερικανική πλευρά δεν έδωσε εποικοδομητική απάντηση στα βασικά στοιχεία του σχεδίου συνθήκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ετοίμασε η ρωσική πλευρά για τις εγγυήσεις ασφαλείας», ανέφερε η Μόσχα.

Ξεκαθάρισε δε για το ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

«Απλώνεται» το ΝΑΤΟ στην αν. Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ενισχύουν την παρουσία τους σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στη Σλοβακία για να συμμετάσχουν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ. «Οι ασκήσεις Saber Strike 22 είναι αφιερωμένες στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Σλοβακίας, στρατηγός Ντάνιελ Ζμέκο.

«Οι ασκήσεις θα μας επιτρέψουν να ελέγξουμε τις δυνατότητές μας να συνεργαζόμαστε με τον ισχυρότερο και σημαντικότερο, από στρατιωτικής άποψης, στρατηγικό εταίρο μας» πρόσθεσε. Στις ασκήσεις αυτές, που θα διεξαχθούν την περίοδο 5-10 Μαρτίου, θα συμμετάσχουν 1.200 Αμερικανοί στρατιώτες και 500 οχήματα. Η Σλοβακία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά στο έδαφός της δεν σταθμεύουν μόνιμα αμερικανικές δυνάμεις.

Παράλληλα, τρία γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter έφθασαν σε αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Τα τρία Eurofighter και περίπου 60 στρατιώτες, μαζί με ιταλικές και ρουμανικές δυνάμεις, θα ενισχύσουν τις αποστολές επιτήρησης στη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων. Γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις είχαν αναλάβει παρόμοιες αποστολές, μαζί με βρετανικές, το 2021 στη Ρουμανία.

Σκέψεις για νέες μονάδες

Θα σταθμεύσουν στην αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu στη Μαύρη Θάλασσα, όπου μια μοίρα 1.000 Αμερικανών μεταφέρθηκε πρόσφατα από το Βίλσεκ της Γερμανίας. Η δύναμη αυτή προστέθηκε στους 900 στρατιώτες που η Ουάσινγκτον διατηρεί εκ περιτροπής στη Ρουμανία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία στον βορρά. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το NATO είπε στους στρατιωτικούς διοικητές του να καταρτίσουν σχέδια για νέες ομάδες μάχης στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διπλωμάτες ανέφεραν πως τέσσερις νέες μονάδες αποτελούμενες από περίπου 4.000 στρατιώτες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Σλοβακία, εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη στρατιωτική στάση του ΝΑΤΟ από τότε που μετέφερε στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014.

Έτοιμες οι ευρω-κυρώσεις

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ διαμήνυσε ότι έχει έτοιμο το πακέτο των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία. Όπως έγραψε στο Twitter o ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα της ουκρανικής κρίσης, «πριν από τη σύνοδο κορυφής #EUAU, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία. Η λύση βρίσκεται στην αποκλιμάκωση και τη διπλωματία. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν έτοιμο ένα πακέτο αυστηρών κυρώσεων εάν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω επιθετικότητα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr