Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία, πλέον γίνεται σαφές ότι η προσπάθεια διπλωματικής αποκλιμάκωσης της κρίσης και αποτροπής σύρραξης, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε πόλεμο κρέμεται από μία κλωστή.

«Θυμίζει συλλογική ευθύνη»

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην κοινή απάντηση ΝΑΤΟ και ΕΕ στα αιτήματά της σχετικά με τις ανησυχίες της για την ασφάλεια της Ρωσίας, καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την απάντηση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την ως ασεβή και άνευ ουσίας. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε την συλλογική απάντηση, που θυμίζει συλλογική ευθύνη. Περιμένουμε μια λεπτομερή απάντηση στο ζήτημα που θέσαμε από τον κάθε παραλήπτη. Η υπεκφυγή από την απάντηση σημαίνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναγνωρίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο ΟΑΣΕ και Ρωσία-NATO, και ότι προσπαθούν να φροντίσουν για την δική τους ασφάλεια σε βάρος μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Έκφανση διπλωματικής αγένειας»

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η επιστολή Λαβρόφ σχετικά με την κατανόηση της αρχής της «αδιαίρετης ασφάλειας, είχε σταλεί στους υπουργούς Εξωτερικών 37 χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, στην οποία υπογραμμίζονταν ότι περιμένουμε λεπτομερή απάντηση από τον καθένα. […] Αντ’ αυτού, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτεμπεργκ και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μας απαντούν στους οποίους δεν είχαμε απευθυνθεί. Μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ως έκφανση διπλωματικής αγένειας και ασέβειας προς το αίτημά μας» είπε η Ζαχάροβα.

«Όλο και πιο τεταμένη» η κατάσταση

Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο γίνεται όλο και πιο τεταμένη, αλλά δεν ευθύνεται η Ρωσία γι’ αυτό, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογο του Μπεν Γουάλας. «Η στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη γίνεται πιο τεταμένη, όλο και πιο τεταμένη. Δεν κατανοούμε εντελώς και πάντα τους λόγους δημιουργίας αυτής της έντασης. Όμως παρόλα αυτά βλέπουμε ότι αυξάνεται» δήλωσε ο Σοϊγκού, υποδεχόμενος τον Βρετανό ομόλογό του. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης θα καταφέρουμε να συζητήσουμε, όπως είπε, «τα επίκαιρα ζητήματα μείωσης της έντασης».

Τρομακτική προειδοποίηση Πούτιν

Εν τω μεταξύ, πραγματική ανατριχίλα προκαλεί βίντεο από την κοινή συνέντευξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη μαραθώνια συνάντησή τους στη Μόσχα. Στο βίντεο ο Πούτιν «βάζει στο πλάνο» και το ενδεχόμενο πυρηνικής σύρραξης, λέγοντας ότι «αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και προσπαθήσει να καταλάβει την Κριμαία με στρατιωτικά μέσα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα γίνουν συμβαλλόμενα μέρη (αντίπαλοι) στον πόλεμο με τη Ρωσία. Προφανώς το ΝΑΤΟ έχει μεγαλύτερη ισχύ από τη Ρωσία. Όμως, η Ρωσία είναι κορυφαία πυρηνική δύναμη και σε μια τέτοια σύγκρουση δεν θα υπάρξουν νικητές. Ούτε ο Μακρόν, ούτε εγώ το θέλουμε αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr