Ουκρανία: Το τελεσίγραφο του Πούτιν προς το Κίεβο

Καθώς η κατάσταση παραμένει «στα κόκκινα» στην Ουκρανία, Ρωσία και Δύση συνεχίζουν να κάνουν κινήσεις στη γεωπολιτική «σκακιέρα», με τη Μόσχα να μοιάζει να σπρώχνει τα πράγματα προς νέα κλιμάκωση.

Ο Πούτιν «τελείωσε» το Μινσκ

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μια μέρα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, έστειλε νέο τελεσίγραφο στην ουκρανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία δεν υφίσταται πλέον, κατηγορώντας το Κίεβο για την κατάρρευση της συμφωνίας. Ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η Μόσχα αναγνώρισε τις δύο αποσχισθείσες “Δημοκρατίες” εντός των ορίων των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αν και κάποια κομμάτια των περιοχών αυτών ελέγχονται από ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Μάλιστα, ο Πούτιν ζήτησε και έλαβε εντολή από το Άνω Σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) προκειμένου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό, μετά την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς, με εκπροσώπους των αρμοδίων επιτροπών του οργάνου να δηλώνουν ότι τα στρατεύματα θα μπορούσαν να σταλούν στην περιοχή ως ειρηνευτικές δυνάμεις, ενώ νωρίτερα ο Πούτιν είχε τονίσει ότι μια Ουκρανία οπλισμένη μέχρι τα δόντια είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια σπάνια επιδείξη έλλειψης διπλωματίας, απαξίωσε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Δύση, λέγοντας ότι «οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες να τιμωρήσουν την Ρωσία», και προσθέτοντας ότι «μας απειλούν με όλου τους είδους τις κυρώσεις και όπως λένε τώρα με την “μητέρα όλων των κυρώσεων”. Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν έτσι κι αλλιώς σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς λόγο».

Κυρώσεις από την ΕΕ

Μιλώντας για κυρώσεις, η ΕΕ ήδη ανακοίνωσε τις πρώτες από αυτές, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς. Όπως ανέφεραν από κοινού ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, πρόκειται για κυρώσεις τόσο κατά προσώπων όσο και κατά του ρωσικού κράτους. Ως προς τα πρόσωπα αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας «πυροδοτούν» την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμα που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που οφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Ως προς το ρωσικό κρατος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητες του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Κυρώσεις από τον Μπάιντεν

Λίγο αργότερα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πρώτο «κύμα» κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι επιβάλλονται άμεσα κυρώσεις σε δύο ρωσικές τράπεζες, καθώς και σε μέλη της ρωσικής ελίτ. Σημείωσε επίσης ότι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν ένα περιεκτικό πακέτο κυρώσεων ενάντια στο ρωσικό κρατικό χρέος, ενώ προσέθεσε ότι έχει δώσει άδεια για να αποσταλούν περισσότερες δυνάμεις και στρατιωτικός εξοπλισμός για την ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής. Ο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας τις κυρώσεις, υποστήριξε ότι «αυτή είναι η αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απέσπασε ένα κομμάτι της χώρας αυτής», αναφερόμενος στο Ντονμπάς, ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφύγουμε το «χειρότερο σενάριο».

Η Γερμανία και το φυσικό αέριο

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, «έβαλε στον πάγο» τον αγωγό Nord Stream 2 ως αντίποινα για την κίνηση της Μόσχας στο Ντονμπάς, δηλώνοντας ότι ο αγωγός «δεν θα λάβει πιστοποίηση» και προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στις ενεργειακές προμήθειες της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά». Ο Σολτς ξεκαθάρισε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου δεν μπορεί να προχωρήσει υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και τόνισε ότι η διαδικασία αδειοδότησης διεκόπη. Η «απάντηση» της Μόσχας ήλθε διά στόματος του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε οδηγία να σταματήσει η πιστοποιήση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ωραία. Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου!».

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για εισβολή

Εκ παραλλήλου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία, μετά την αναγνώριση την ανεξαρτησίας του Ντονμπάς και την έγκριση από τη Δούμα της επέμβασης στο εξωτερικό της χώρας, πλέον ετοιμάζεται για μετωπική επίθεση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η Ρωσία συνεχίζει να σχεδιάζει επίθεση πλήρους κλίμακας κατά της Ουκρανίας», τονίζοντας ότι «καταδικάζουμε την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς» και υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση του Ρώσου Προέδρου, να ζητήσει από την ρωσική βουλή άδεια για την αποστολή στρατευμάτων της χώρας στο εξωτερικό, επιτείνει την ρωσική επιθετική συμπεριφορά. «Συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να κάνει πίσω… ποτέ δεν είναι αργά για να αποτραπεί η επίθεση», πρόσθεσε ο Στολτενμπεργκ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ήδη 100 μαχητικά αεροσκάφη και 120 πλοία της συμμαχίας βρίσκονται σε κατάσταση «αυξημένης ετοιμότητας».

Μερική επιστράτευση στην Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία. Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό, μετά από διακομματική συνάντηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr