Τράπεζες δάνεια

Δεν «μάσησε» τα λόγια του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απευθυνόμενος στους τραπεζίτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

 “Δώστε περισσότερα δάνεια”

Δώστε περισσότερα δάνεια και μειώστε τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων ήταν το μήνυμα του κ. Σταϊκούρα δύο ημέρες μετά την ευρεία σύσκεψη,  που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, με  τη συμμετοχή των διοικήσεων των τραπεζών και των παραγωγικών φορέων.

Είναι σαφές για το οικονομικό επιτελείο ότι οι τράπεζες έχουν λάβει σημαντική βοήθεια για να ξεπεράσουν τα τεράστια προβλήματα τους την τελευταία δεκαετία χωρίς όμως να επιστρέψουν στην πραγματική οικονομία μέρος της βοήθειας αυτής, υπό μορφή δανείων.

Μόνο το διάστημα της πανδημίας και οι τράπεζες είδαν τις καταθέσεις -επιχειρήσεων και νοικοκυριών- να αυξάνονται πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάνω από 44 δισεκατομμύρια ευρώ, με πολύ μικρά έως και μηδενικά επιτόκια.

Ο φθηνός δανεισμός των τραπεζών και οι χορηγήσεις

«Είναι σημαντικό να έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας,  και γι’ αυτό η πολιτεία έχει εξασφαλίσει τον φθηνό δανεισμό των τραπεζών, έχει μειώσει τον όγκο των «κόκκινων» δανείων και έχει βελτιώσει το ενεργητικό των τραπεζών».

Όμως οι χορηγήσεις με σταγονόμετρο προς τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν υψηλά για την εποχή επιτόκια, για να μην αναφερθούμε στα στεγαστικά ή άλλα δάνεια καθώς και στις χρεώσεις των πιστωτικών καρτών που εξακολουθούν να έχουν διψήφια ποσοστά επιτοκίων με μηδενικό ή αρνητικό πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις τους πρώτους μήνες τους έτους ήταν με αρνητικούς ρυθμούς. Το θέμα αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο από το οικονομικό επιτελείο αφού αν δεν χρηματοδοτηθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τίθεται εν αμφιβόλω η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ταυτόχρονα μπορεί το τεράστιο όφελος από τις επιδοτήσεις να καταλήξει στα χέρια των λίγων και ισχυρών.

Σταικούρας: Χρηματοδοτείστε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Υπάρχει ανάγκη, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ο υπουργός Οικονομικών,  να δοθούν πολύ περισσότεροι πόροι από το τραπεζικό σύστημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρέπει να αξιολογηθεί πάλι το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι έρχονται πολύ περισσότεροι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης». Σημειώνεται ότι τα  12,7 δισεκατομμύρια  ευρώ που προβλέπονται ως δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

Βεβαίως οι τράπεζες επικαλούνται τα προβλήματα με τα «κόκκινα» δάνεια και το λειτουργικό κόστος τους για τη συγκρατημένη χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα.  Όμως αν αυτή η πολιτική συνεχισθεί τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο, όπως έχει επισημάνει και σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να υπάρξει μπαράζ πτωχεύσεων εταιριών και λουκέτα με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, όταν αποσυρθούν σταδιακά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 41 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Μάρτιο 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

Κρίσιμες αποφάσεις σε 15 ημέρες

Σε κάθε περίπτωση όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας  «σε 15 μέρες από σήμερα θα συζητηθούν οι προτάσεις μας για τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος». Στις συζητήσεις αναμένεται να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για  θέματα όπως ο όγκος των χορηγήσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων και κίνητρα για τον σκοπό αυτό, επαναξιολόγηση του κόστους δανεισμού, αλλά και ο τρόπος που το τραπεζικό σύστημα θα απορροφήσει τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr