ΗΠΑ Ρωσία

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ συναντιούνται στην Ελβετία την Παρασκευή για να συζητήσουν περί των αυξημένων εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία, μετά από ένα μπαράζ συναντήσεων μεταξύ αξιωματούχων και των δύο πλευρών την τελευταία εβδομάδα, που δεν απέδωσαν καρπούς.

Το μήνυμα που κομίζει ο Μπλίνκεν στη Ρωσία 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατέφθασε στη Γενεύη για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από μια περιοδεία στην Ευρώπη για να ενισχύσει τις δεσμεύσεις συμμάχων των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία εάν προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ελπίδες της Ουάσινγκτον να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο αντίθεσης στη Μόσχα βρέθηκαν ενώπιον μιας περίπλοκης κατάστασης λόγω των σχολίων του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, όπου προέβλεψε πως η Ρωσία θα «έμπαινε» στην Ουκρανία και είπε ότι η Μόσχα θα πλήρωνε βαρύ τίμημα.

Από πλευράς του το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία από τη Δύση περιλαμβάνουν προβλέψεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να φύγουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία:

Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση περί των δύο χωρών, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο ανέφερε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.

«Εγγυήσεις ασφάλειας»

Η απαίτηση να επιστρέψει το ΝΑΤΟ στη δομή που είχε το 1997, αποτελεί για τη Ρωσία «ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία» της πρωτοβουλίας που ανέλαβε προκαλώντας τις διαβουλεύσεις για τις «εγγυήσεις ασφάλειας» με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εξηγώντας ότι η απαίτηση αυτή «ενσυνείδητα διατυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και δεν επιτρέπει αμφιλεγόμενες ερμηνείες».

«Λόγος γίνεται για την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων, των τεχνικών μέσων, του εξοπλισμού και άλλων βημάτων με σκοπό την επιστροφή στην κατάσταση ως είχε το 1997 στο έδαφος των χωρών, που δεν ήταν μέλη του ΝΑΤΟ την εν λόγω ημερομηνία. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και η Βουλγαρία και η Ρουμανία», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ απαντώντας εξ ονόματος του Σεργκέι Λαβρόφ σε σχετική ερώτηση, που υποβλήθηκε γραπτώς.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και οι δυτικές χώρες φοβούνται πως η Μόσχα σχεδιάζει επίθεση στη χώρα. Η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει επίθεση, μα έχει πει ότι θα προέβαινε σε αδιευκρίνιστες στρατιωτικές ενέργειες εάν δεν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της, περιλαμβανομένης δέσμευσης από το ΝΑΤΟ να μην δεχτεί στις τάξεις του την Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ερωτηθείς για τα σχόλια του Μπάιντεν, είπε πως η Ρωσία δέχεται παρόμοιες προειδοποιήσεις εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα. «Πιστεύουμε πως δεν συμβάλλουν με κανέναν τρόπο στην αποκλιμάκωση της έντασης που έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη και, επιπρόσθετα, μπορούν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης» είπε σχετικά.

Η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στο Κίεβο 

Στο Κίεβο την Τετάρτη ο Μπλίνκεν επιδίωξε να διαβεβαιώσει την Ουκρανία για τη στήριξη των ΗΠΑ. Ο Μπλίνκεν, πριν συναντηθεί με Γερμανούς, Γάλλους και Βρετανούς αξιωματούχους στο Βερολίνο την Πέμπτη, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει άμεσα μια εισβολή.

Η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, και ο αναπληρωτής του Λαβρόφ, Σεργκέι Ριαμπκόφ, συναντήθηκαν επίσης στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα, όπου και οι δύο πλευρές παρουσίασαν θέσεις που φαίνονται ασυμβίβαστες.

Η Ρωσία θέλει το ΝΑΤΟ να υποσχεθεί πως δεν θα εντάξει την Ουκρανία ως μέλος και θα σταματήσει την επέκτασή του προς τα ανατολικά. Η Συμμαχία το έχει απορρίψει αυτό.

Μικρές οι ελπίδες για χειροπιαστά αποτελέσματα 

Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνονται να υποβαθμίζουν τις ελπίδες για χειροπιαστά αποτελέσματα από τη συνάντηση της Παρασκευής.

Ο Μπλίνκεν, αποδοκιμάζοντας επανειλημμένα αυτό που χαρακτήρισε ως ρωσική παραπληροφόρηση, με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, είπε την Πέμπτη πως οι διπλωματικές προσπάθειες αυτή την εβδομάδα σήμαιναν πως μπορούσε να εκπροσωπήσει μια κοινή άποψη των δυτικών εθνών απέναντι στη Ρωσία την Παρασκευή και να πιέσει τη Μόσχα να κάνει πίσω.

«Αυτή η ενότητα μας δίνει δύναμη- μια δύναμη που θα προσέθετα πως η Ρωσία δεν φτάνει και δεν μπορεί να φτάσει» είπε ο Μπλίνκεν.

«Και για αυτό…θα μπορέσω να εκπροσωπήσω μια κοινή άποψη, μια κοινή προτίμηση, εκ μέρους των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων μας, για την εύρεση μιας διπλωματικής οδού προς τα εμπρός, για την αποκλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr