ΗΠΑ: Ανανεώνεται η Βουλή των Αντιπροσώπων και το 1/3 της Γερουσίας.Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Την ερχόμενη Τρίτη 8 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες για να αναδιαμορφώσουν τις πλειοψηφίες στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Όλες οι (συνολικά 435) έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και 35 από τις συνολικά 100 έδρες της Γερουσίας «βγαίνουν» προς εκλογή. Όσο για τα ζητήματα που αξιολογούν οι ψηφοφόροι ως πιο σημαντικά στον δρόμο προς τις κάλπες, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (Οκτώβριος: ABC News/Ipsos poll), κατά σειρά είναι: η οικονομία, ο πληθωρισμός, οι αμβλώσεις και η ένοπλη βία.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν οριακά, στο νήμα, την πλειοψηφία στη Γερουσία και με διαφορά λιγότερων από δέκα εδρών την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό ωστόσο σε μια εβδομάδα από σήμερα ενδέχεται να αλλάξει.

Εάν υπάρχει μια «παράδοση» στα αμερικανικά εκλογικά χρονικά, αυτή η «παράδοση» θέλει το κόμμα που ελέγχει κάθε φορά τον Λευκό Οίκο και την προεδρία να «τιμωρείται» από τους ψηφοφόρους χάνοντας έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές

Νέες πλειοψηφίες στα δύο σώματα

Από τα αποτελέσματα, θα κριθούν οι νέες πλειοψηφίες στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Αυτές οι πλειοψηφίες αναμένεται ωστόσο, με τη σειρά τους, να κάνουν και πιο δύσκολη ή πιο εύκολη (ανάλογα με το αποτέλεσμα) τη ζωή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές που αναμένονται σε δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2024.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν την πλειοψηφία σε κάποιο από τα δύο ή και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, όπως προοιωνίζονται δημοσκοπήσεις, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να εισέλθει σε περίοδο αναταράξεων, πάντως η πλήρης μεταστροφή της, ειδικά όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μοιάζει απίθανη.

Οι ενδιάμεσες εκλογές (midterms) πραγματοποιούνται στο μέσο της προεδρικής τετραετίας, δύο χρόνια μετά από τις τελευταίες προεδρικές κάλπες (του 2020) και δύο χρόνια πριν από τις επόμενες (του 2024).

Τι δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία των σφυγμομετρήσεων που παρουσιάζονται στον αμερικανικό ιστοχώρο FiveThirtyEight, οι Ρεπουμπλικάνοι συνολικά προηγούνται επί του παρόντος στην κούρσα για το Κογκρέσο αλλά και με οριακή διαφορά περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας: με 46,2% έναντι 45,2%.

Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν τα δύο κόμματα ισόπαλα (46% – 46%: Morning Consult), άλλες που δίνουν στους Ρεπουμπλικάνους προβάδισμά έως και επτά ποσοστιαίων μονάδων (49% – 42%: Rasmussen Reports/Pulse Opinion Research), και άλλες που δίνουν στους Δημοκρατικούς προβάδισμα τεσσάρων μονάδων (50% – 46%: Big Village).

.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr