Μηνύματα προσπάθειας αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης έστειλαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Γαλλίας, κατά τις εναρκτήριες τοποθετήσεις τους στην κρίσιμη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία χρειάζονται μια «χρήσιμη» απάντηση για να τερματιστεί η αντιπαράθεση για την Ουκρανία. Παράλληλα τόνισε ότι ο διάλογος με την Ρωσία είναι το κύριο μέσο για την επίτευξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Αναζητώντας «χρήσιμη» απάντηση

«Χαίρομαι, που θα μπορέσω λεπτομερώς να συζητήσω όλα τα ζητήματα και μπορούμε να αρχίσουμε να αναζητούμε μια συλλογική απάντηση, χρήσιμη για τη Ρωσία και όλη την Ευρώπη. Μια τέτοια απάντηση θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τον πόλεμο και να οικοδομήσουμε τη σταθερότητα, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη για όλους», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την έναρξη των συνομιλιών στο Κρεμλίνο.

Αναφερόμενος στη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι «ο διάλογος αυτή τη στιγμή είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Αυτός ο διάλογος είναι αναγκαίος, διότι μόνο αυτός θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια κρίσιμη κατάσταση στην Ευρώπη» και πως όλες οι πλευρές «πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα».

Πούτιν: Έχουν μαζευτεί πολλά…

Από την πλευρά του, ο Πούτιν σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά για να συζητήσουν οι δύο άνδρες στη συνάντησή τους στην Μόσχα. «Φυσικά, έχουν μαζευτεί πολλά ζητήματα που μπορούν και πρέπει να συζητηθούν σε μία τέτοια απευθείας συζήτηση. […] Έχουμε κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια. Θέλω να ευχαριστήσω το Παρίσι που συμμετέχει στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος», ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Προσέθεσε, δε, με νόημα ότι «θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα, ότι αντιλαμβάνομαι πως έχουμε κοινή ανησυχία για το τι συμβαίνει στο πεδίο της ασφάλειας στην Ευρώπη. Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το γεγονός ότι η Γαλλία παίρνει τον πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη θεμελιωδών αποφάσεων σε αυτόν τον τομέα». Ο Πούτιν τόνισε ότι «βλέπω πόση προσπάθεια έχει αφιερώσει η γαλλική ηγεσία και προσωπικά ο πρόεδρος της Γαλλίας για την επίλυση της κρίσης με την διασφάλιση της ισότιμης ασφάλειας στην Ευρώπη για μια σοβαρή ιστορική προοπτική και για την επίλυση ζητημάτων που συνδέονται στενά με το πρώτο κομμάτι, την επίλυση της ενδο-ουκρανικής κρίσης στα νοτιανατολικά της χώρας».

«Μήνυμα» Σολτς από ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι «Το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, αν φτάσουμε σε στρατιωτική επίθεση», μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. Βρίσκονται σε εξέλιξη «σημαντικές συνομιλίες στο πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας, μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και φυσικά στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι και ενεργούμε σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την υπέρβαση αυτής της κρίσης. Το θέμα είναι τώρα η ένταση που συνδέεται με την κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και όλοι όσοι είναι προσανατολισμένοι κατά τον ίδιο τρόπο τονίζουν ότι «το κόστος θα είναι πολύ υψηλό αν φτάσουμε στο σημείο να δεχθεί η Ουκρανία στρατιωτική επίθεση». Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, πρόσθεσε ο γερμανός Καγκελάριος και κατέληξε λέγοντας ότι «το σημαντικό είναι να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα – και προ πάντων με ενότητα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr