Κρίσιμο 24ωρο για θερμό επεισόδιο. Oruc Reis

Κρίσιμο 24ωρο για θερμό επεισόδιο. Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε μία περίοδο παρατεταμένης έντασης, με την Αθήνα να διατηρεί την κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις. Το θερμόμετρο, μάλιστα, έχει χτυπήσει “κόκκινο”, καθώς το Oruc Reis κινείται πλησίον του Καστελοριζου.

Αν ισχύουν όσα λέει ο Τούρκος πρόεδρος, τότε το επόμενο βήμα μετά την πλεύση του Oruc Reis προς το Καστελόριζο, θα είναι η αποστολή πλωτού γεωτρύπανου απέναντι από το νησί.

Αυτό τουλάχιστον προανήγγειλε η Άγκυρα, την ώρα που το τούρκικο ερευνητικό έφτανε λίγο μετά τις 8 το βράδυ χθες, στα 11 ναυτικά μίλια.

Λίγο αργότερα, απομακρύνθηκε εκ νέου, αλλά ουδείς γνωρίζει ποια στιγμή θα δώσει ο Ερντογάν εντολή να ξαναπλησιάσει προς τα 6 ναυτικά μίλια.

Η Αθήνα διαμηνύει ότι “η μεγαλύτερη κρίση μετά την εισβολή στην Κύπρο ήταν η κρίση των Ιμίων, ξεκίνησε ως εμπλοκή σε θέμα έρευνας και διάσωσης».

Διπλωματικό μπαράζ και στρατιωτική ετοιμότητα

Παράλληλα, από χθες επιδίδεται σε νέο διπλωματικό μπαράζ, με σειρά διπλωματικών ενεργειών, στις οποίες περιλαμβάνονται επιστολές προς τον αμερικανό ΥΠΕΞ Πομπέο, τον Επίτροπο Μπορέλ και τον γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες, αλλά και έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα.

Ταυτοχρόνως, προετοιμάζεται και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι το πρώτο σαφές δείγμα των προθέσεων του Τούρκου προέδρου θα φανεί τα επόμενα 24ωρα, μέχρι την 22η Οκτωβρίου, οπότε λήγει η νέα παράνομη τουρκική Navtex.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επικρατεί κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο αναμένεται να πλησιάζει εγγύτερα στις ακτές του Καστελόριζου από σήμερα τα ξημερώματα.

Οι τρεις νέες τουρκικές Navtex

Tαυτόχρονα με  το Oruc Reis  που έχει σπάσει το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων, η Τουρκία εξέδωσε τρεις νέες Navtex για ασκήσεις σήμερα  20 Οκτωβρίου, και βγάζει στο Αιγαίο τον στόλο της. Οι περιοχές που δεσμεύονται με τις Navtex αφορούν τουρκικά χωρικά ύδατα κοντά σε ελληνικά νησιά.

Στις περιοχές που έχουν δεσμευτεί από την Τουρκία περιλαμβάνεται και ο Κόλπος του Ξηρού, που είναι ο πλησιέστερος στην ελληνική επικράτεια τουρκικός κόλπος, καθώς απέχει περίπου 30 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Στον συγκεκριμένο κόλπο η Τουρκία διεξάγει ασκήσεις σχεδόν κάθε εξάμηνο, ωστόσο σε αυτήν την φάση καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Η τουρκική αυτή κινητικότητα έχει θέσει σε επιφυλακή το σύνολο των ελληνικών Ένόπλων Δυνάμεων στον Έβρο.

Πηγή: economico.gr