Δένδια Λαβρόφ

Στο Σότσι μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Το τετ α τετ το οποίο προγραμματίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς στοχεύει σπροσπάθεια εξεύρεσης τρόπων επαναφοράς της διμερούς σχέσης σε πιο λειτουργική βάση.

Οι “παγωμένες” ελληνο-ρωσικές σχέσεις

Η συνάντηση των δύο υπουργών είχε συζητηθεί ανάμεσά τους πριν από περίπου δύο μήνες, όταν ο κ. Λαβρόφ ενημέρωσε τον κ. Δένδια πως τη Μόσχα θα εκπροσωπούσε στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Παρά την προφανή τιμητική περίσταση για την Αθήνα, οι ελληνορωσικές σχέσεις παραμένουν μάλλον «παγωμένες», λόγω και των πολλαπλών μετώπων της Μόσχας με τη Δύση.

Από το Σότσι, ο κ Δένδιας θα μεταβεί την Τρίτη στην ευρύτερη περιφέρεια του Νοβοροσίσκ, όπου διεξάγεται και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πέρα από τρέχοντα ζητήματα (όπως η πανδημία, οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και η κλιματική αλλαγή) θα ανοίξει και τη στρατηγική συζήτηση για τη σχέση με τη Ρωσία.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Δένδια, προκειμένου να υπάρχει απόλυτος συντονισμός και να αποφευχθούν πιθανές παρεξηγήσεις ως προς το σήμα που μπορεί να στέλνει η Αθήνα στην παρούσα φάση.

Η έλευση Ρώσων τουριστών 

Στις επαφές των κ. Λαβρόφ και Δένδια θα περιληφθούν και ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος (όπως η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος), ωστόσο προς το παρόν Αθήνα και Μόσχα προσπαθούν να συντονιστούν σε πιο πρακτικά και εφικτά ζητήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε συνομιλήσει με τον Ρώσο συμπρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ, για τον τρόπο με τον οποίο τουρίστες από τη Ρωσία θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται συντονισμός κυρίως ως προς τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τις πτήσεις και άλλα τεχνικά θέματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr