Κρίσιμο το 48ωρο για τα μέτρα, στη σκιά της Όμικρον

Εβδομάδα αποφάσεων και επανεκτιμήσεων αναφορικά με την πορεία της πανδημίας – και βεβαίως της Όμικρον – στη χώρα μας είναι αυτή που διανύουμε.

Σήμερα οι Λοιμωξιολόγοι και την Τετάρτη η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων καλούνται να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που προέκυψαν από την κινητικότητα στις γιορτές, τις προβλέψεις για το αποτύπωμα στην κοινότητα από το άνοιγμα των σχολείων και με γνώμονα τον καθοριστικό παράγοντα της εξίσωσης, που είναι η πίεση στα νοσοκομεία,  να κάνουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση.

Διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών 

Χθες, υπήρξαν διαρροές στα ΜΜΕ οι οποίες  ουσιαστικά προανήγγειλαν μερική χαλάρωση των μέτρων – κάτι που όμως, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Economico, βρίσκει πλήρως αντίθετη την πλειονότητα των ειδικών, που εκτιμά ότι ακόμα και ένα μέτρο να χαλαρώσει, θα δοθεί το λάθος μήνυμα, τη λάθος στιγμή.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η  “Όμικρον” μπορεί να προκαλεί πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνουν, η μετάλλαξη όμως δε δείχνει να έχει την ίδια επικινδυνότητα με εκείνη της Δέλτα, καθώς προσβάλλει κυρίως το ανώτερο και όχι το κατώτερο αναπνευστικό.

Το κρίσιμο στοιχείο για τη λήψη των αποφάσεων 

Το συγκεκριμένο στοιχείο θα αποτελέσει τον οδηγό για τις επόμενες κινήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιστημόνων, με τα επόμενα 24ωρα να θεωρούνται κομβικά για την λήψη αποφάσεων.

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα όσα ισχύουν λήγουν στις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποφασιστεί το τί θα γίνει τις δύο πολύ κρίσιμες δύο τελευταίες εβδομάδες του πρώτου μήνα του 2022.

Τί θα κάνει η κυβέρνηση 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αν η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εισηγηθεί παράταση των υφιστάμενων μέτρων κατά μία ή δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση θα την αποδειχθεί, με δεδομένο ότι  δεν έχει επέλθει ακόμα η κορύφωση της πανδημίας και τις επόμενες δύο εβδομάδες προβλέπεται ότι θα υπάρξει ακόμα σημαντική πίεση σε επίπεδο κρουσμάτων και εισαγωγών στο σύστημα υγείας.

Το μόνο που πιθανόν να συζητηθεί είναι η πιθανότητα να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξει ούτε ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας ούτε και στους όρθιους.

“Παγώνουν” τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες  το Μέγαρο Μαξίμου έχει “παγώσει” για την ώρα  πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε ανεμβολίαστους στους εξωτερικούς χώρους.

Κατά τις ίδιες πηγές, μετά και την καθιέρωση του επταμήνου ως προς την λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε σχέση με την τρίτη δόση σε όλους τους ενήλικες, δεν υπάρχει κάποιος λόγος σε αυτή την συγκυρία για περαιτέρω μέτρα με στόχο τους ανεμβολίαστους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr