Κρίσιμο το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται το σημερινό συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε, στις Βρυξέλλες, καθώς θα εξετάσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με φόντο την ευθεία απειλή της Μόσχας για πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου και θα προτείνουν μέτρα για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας που πλήττει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, αύριο το απόγευμα στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η Ε.Ε, έστω και καθυστερημένα, θα λάβει άμεσα βιώσιμες αποφάσεις, οι οποίες θα  λύσουν τα χέρια των κρατών – μελών για νέα μέτρα στήριξης, εν μέσω ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα.

Έντονος προβληματισμός 

Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, επικρατεί έντονος προβληματισμός για την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο που προτείνει η Κομισιόν, καθώς, κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι θα φέρει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σημερινή Σύνοδο, αναμένεται να κάνει τους ομόλογούς του υπουργούς Ενέργειας κοινωνούς των προβληματισμών αλλά και των ενστάσεων που εγείρει η Αθήνα.

Η Αθήνα ζητά την επιβολή πλαφόν σε όλες τις αγορές φυσικού αερίου και τάσσεται και υπέρ της λύσης για καθορισμό πλαφόν στην χρηματιστηριακή τιμή του, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε αγορά.

Αν η Ευρώπη αποφασίσει την επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να καταστεί επικίνδυνο και να ωθήσει τον Πούτιν να σφραγίσει τις στρόφιγγες, κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση στις άλλες αγορές και θα εκτινάξει στα ύψη τις τιμές στις εναλλακτικές αγορές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του LNG.

Πώς θα έχουμε περισσότερα οφέλη και λιγότερα προβλήματα 

«Εμείς έχουμε ταχθεί από την αρχή υπέρ του πλαφόν στην τιμή χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου, όλου του φυσικού αερίου, διότι θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα κομβικό σημείο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τιμής…

Τα μέτρα που εισηγούμαστε θα πρέπει κυρίως να αποσκοπούν στο πώς θα έχουμε περισσότερα οφέλη και όχι πως ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα σ’ εμάς που τα αποφασίζουμε και τα εφαρμόζουμε» διεμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr