Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει περισσότερα νομισματικά κίνητρα για να βοηθήσει την ανάκαμψη, εάν χρειαστεί, καθώς η πανδημία χειροτερεύει τις προοπτικές της οικονομίας, δήλωσε σήμερα (Δευτέρα) η Πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ, απευθυνόμενη στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Κυρία Λαγκάρντ χαρακτήρισε την ανάκαμψη στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ αβέβαιη και ατελή, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις δαπάνες τους και οι επιχειρήσεις στις επενδύσεις.

«Η κρίση στη δημόσια υγεία θα συνεχίσει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και συνιστά καθοδικό κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές», δήλωσε η Λαγκάρντ σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο «παραμένει έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που χρησιμοποιεί, ανάλογα με την περίπτωση».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι η πορεία της ανάκαμψης είναι σύμφωνη με το βασικό σενέριο των προβλέψεών της. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ η βιομηχανία συνεχίζει να βελτιώνεται, οι υπηρεσίες συρρικνώνονται και πάλι.

Αυτό που ανησυχεί την ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός. Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού υποχώρησε κάτω από το μηδέν τον Αύγουστο για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να παραμείνει αρνητικός τους επόμενους μήνες – εν μέρει λόγω του ισχυρότερου ευρώ, ενώ την Παρασκευή αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: economico.gr