κρύο χιόνια

Κρύο, βοριάδες, ακόμη και χιόνια φέρνει αυτή την εβδομάδα και μέχρι το Σαββατοκύριακο ο αντικυκλώνας “Ωμέγα” που έρχεται στην Ελλάδα από την δυτική Ευρώπη.

Ο αντικυκλώνας, που το σχήμα του παραπέμπει στο γράμμα “Ωμέγα” είναι ένα πεδίο υψηλών πιέσεων που, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα αναπτυχθεί αρχικά στη δυτική Ευρώπη και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί προς τα κεντρικά και βορειοανατολικά της ηπείρου.

Στην Ελλάδα, τα φαινόμενα που προκαλεί θα αρχίσουν να γίνονται έντονα από την Τετάρτη και θα διαρκέσουν έως το Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Την Τρίτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο και την βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.

Την Τετάρτη τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και του δυτικού βορειοδυτικού Αιγαίου.

Την Πέμπτη τα ισχυρά φαινόμενα θα απασχολήσουν την ανατολική και νότια χώρα, ενώ την Παρασκευή θα επηρεάσουν και τα νότια θαλάσσια τμήματα.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο αλλά και στις χιονοπτώσεις για υψόμετρα άνω των 1500 μέτρων.

Ο κίνδυνος για πλημυρικά φαινόμενα είναι αυξημένος ιδιαίτερα σε περιοχές με επιβαρυμένο ιστορικό τοπογραφίας και δόμησης.

Πηγή: economico.gr