Σε «τοίχο» έπεσε η πενταμερής για το Κυπριακό, μετά την αδιαλλαξία που επέδειξε η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά, με αποτέλεσμα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υποχρεωθεί να ανακοινώσει και νέα διάσκεψη, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά δεν παρατάμε την προσπάθεια».

Μετά το πέρας της ολομέλειας της άτυπης συνάντησης 5+1 ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι θα συγκαλέσει νέα άτυπη συνάντηση σε περίοδο 2-3 μηνών.

Ο κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε στις θέσεις που η Τουρκοκυπριακή και η Ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσίασαν στην άτυπη συνάντηση. «Όπως αντιλαμβάνεστε δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση. Πραγματοποιήσαμε εντατικές διαβουλεύσεις, διμερείς και σε ολομέλεια», σημείωσε, λέγοντας ότι «η ατζέντα μου είναι πολύ απλή, να προσπαθήσω για την ασφάλεια και την ευμάρεια των Κυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Τους αξίζει να ζουν σε ειρήνη και ευμάρεια, μαζί».

Πρόσθεσε πως θα προσπαθήσει ώστε να δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα για την επιτυχία της επόμενης πενταμερούς και τόνισε ότι θα γίνουν στο μεταξύ διαβουλεύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εξεύρεση κοινού εδάφους. Ο ΓΓ είπε ότι θα μεταφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις διαφορετικές θέσεις που τέθηκαν στην άτυπη Διάσκεψη.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ απέρριψε τη πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό οιουδήποτε προσώπου στη θέση Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόρριψη αφορά τη θέση όχι πρόσωπα. Με άλλα λόγια ο κ. Τατάρ δεν επιθυμεί να υπάρχει Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να εμμένει στο πακέτο των 6 σημείων που κατέθεσε χθες ο Τατάρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr