Γουέντι Μόρτον.

Κυπριακό: «Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια», δήλωσε η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονία Γουέντι Μόρτον.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τα πολυάριθμα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το ζήτημα των Βαρωσίων, ιδίως το 550 (1984) και το 789 (1992) και την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 9ης Οκτωβρίου που καλούσε σε τερματισμό και αντιστροφή των τουρκικών ενεργειών», ανέφερε.

Απαντούσε σε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών της φιλοκύπριας βουλευτή βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς, η οποία επισήμαινε τη σημασία του σεβασμού των προνοιών του ψηφίσματος 550.

“Το Λονδίνο παρακολουθεί την κατάσταση στενά”

Η κα Μόρτον συμπλήρωσε ότι το Λονδίνο παρακολουθεί την κατάσταση στενά και προτρέπει τις εμπλεκόμενες πλευρές να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πιθανότητες μίας λύσης.

Ανέφερε μάλιστα ότι ήγειρε το σημείο αυτό σε συζήτηση που είχε με τον Τούρκο αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία.

Η κα Βίλιερς ρώτησε επίσης αν έχουν υπάρξει συζητήσεις με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών επί της ανάγκης διασφάλισης λύσης που θα συμφωνεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Το Λονδίνο υποστηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία

Η κα Μόρτον έδωσε την πάγια απάντηση του Foreign Office, ότι δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στην υποστήριξη της διαδικασίας υπό τα Ηνωμένα Έθνη και τον Γενικό Γραμματέα, με τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ να συμμετέχει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία και συμβιβασμό για να βρουν μια λύση «εντός των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι αρκετά ευρείες ώστε να ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις όλων των πλευρών».

Η Τερέζα Βίλιερς ρώτησε επίσης για την προοπτική παραστάσεων προς την Τουρκία για την εισβολή τουρκικών γεωτρητικών σκαφών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απάντηση της κας. Μόρτον ήταν πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει με συνέπεια δηλώσει ότι υποστηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στη διεθνώς αποδεκτή ΑΟΖ της και ότι η όποια ανάπτυξη αυτών θα πρέπει να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων.

“Καλό σημάδι η απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών σκαφών”

Η υφυπουργός κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, που είναι ο πιο ανθεκτικός τρόπος για την επίλυση των δύσκολων ζητημάτων.

Καλωσόρισε, τέλος, την απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών σκαφών από τα ύδατα γύρω από την Κύπρο και το Αιγαίο ως «σημαντική συνεισφορά προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ζήτησε δε από όλες τις πλευρές να στηρίξουν μέτρα υπέρ της αποκλιμάκωσης και μείωσης των εντάσεων και να επιλύσουν τις διαφορές μέσω διαλόγου, με το Λονδίνο να συνεχίζει να συνεργάζεται με όλους προς αυτή την κατεύθυνση.

Με πληροφορίες  από ΚΥΠΕ και HellasJournal

Α

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr